Vedro těžko snášejí králíci, morčata a papoušci

31. květen 2018

Pro králíky, morčata a papoušky může být pobyt na přímém slunci fatální.  O hodně hůř se ochlazují také psi, kteří mají zkrácenou čenichovou partii, jako jsou boxeři, buldočci, mopsové a některá bojová plemena.

Vedro těžko snášejí i psi, kteří mají hustou srst. Proto se musí řádně vyčesávat.

„Psi se potí jen na tlapkách, ne na povrchu těla. Tělo ochlazují pouze rychlým dýcháním. To samé platí u koček, ty se také potí jen na tlapkách, mezi polštářky, a ochlazují se rychlým dýcháním stejně jako psi,“ říká veterinární lékařka Ludmila Růžková z pardubické nemocnice Aesculap.

Křečci a morčata na balkónech

Pozor na chov křečků, králíků a morčat na balkónech. Pokud tam není žádný stín, zvíře tam může zahynout. V těchto teplých dnech musí mít možnost schovat se do stínu. Voda ho v tomto případě nezachrání. U papoušků je to podobné. Ve svém původním domově žijí v pralesech, kde se mohou schovat do stínu stromů. V zajetí záleží na člověku, jaké prostředí jim připraví.

Jak zvíře ochladit

Pokud je zvíře přehřáté, je třeba ho ochladit. „Ale opatrně, ne ho hodit do bazénu nebo polít ledovou vodou. Voda by měla být odstátá, vlahá, u citlivějších zvířat přikládáme mokré obklady a postupně teplotu snižujeme. Zaměříme se na slabiny, mezinoží, podpaží,“ radí Ludmila Růžková a připomíná:

„Nenechávejte zvířata v horkém počasí v uzavřeném autě. Stačí deset minut a pro zvíře to může skončit fatálně.“

Jak ochránit před vedrem naše domácí mazlíky? Kropení vodou nestačí

Ilustrační foto

Začneme u psů. Jak známo, psi se nepotí na povrchu celého těla jako my lidé. Ochlazují se pouze zrychleným dýcháním a odpařováním ze sliznic dutiny ústní a jazyka. Proto psi po zátěži nebo ve vedru mají jazyk vyplazený – jak se říká – až „na vestu“. To jsme se dozvěděli v Radioporadně od veterinárního lékaře Adama Hacury z Býště.

I když pro suchozemské želvy je teplo přirozené, i tato zvířata by měla mít svůj výběh uspořádaný tak, aby měla možnost schovat se do stínu. Ideální je mělké jezírko ve výběhu nebo alespoň velké misky s vodou. Pokud máte želví pár, v teplém počasí dochází k páření. Běžné je, že samec kouše samici do nohy. Tímto ji provokuje k páření. Jeho chování odpovídá přírodním zákonům a je to normální. 

Nenechte zvíře na pospas larvám

Častou a vážnou nemocí u králíků, a také u starších psů je myáza, kterou způsobují v teplém počasí mouchy. Ty přitahuje ke králíkům zápach jejich moče a trusu v okolí zadku nebo se to může stát i starším psům, kteří mají problém s vyprazdňováním. Dospělé mouchy tam kladou vajíčka, ze kterých se líhnou larvy doslova v průběhu hodin. Larvy pak poškozují kůži zvířete a doslova ho žerou za živa. Během pár dnů je zvíře obalené larvami.

Jak postupovat při léčbě myázy: „Je potřeba provést důkladnou očistu zvířete, srst se musí ostříhat, omýt, všechny larvy manuálně vybrat, následně použít desinfekční roztoky a antibiotika,“ říká veterinární lékařka Ludmila Růžková.

Spustit audio

Související