Mrkvový perkelt
Potřebujete:mrkev,cibuli,olivový olej,sojovou omáčku,sůl,mletý pepř,mletý rozmarýn,drcený kmín
Postup:
Na pánev nalijeme olej, který si osolíme. Na rozpálený olej nasypeme cibuli nakrájenou na nudličky. Pak přidáme nakrájenou mrkev na nudličky nebo tenká kolečka. Chvilku smažíme, přidáme pepř, mletý rozmarýn, kmín. Promícháme a přilijeme dvě až tři polévkové lžíce sojové omáčky. Chvilku za stálého smažení mícháme, poté přilijeme asi 2dcl vody a zakryjeme pokličkou. Vaříme asi patnáct minut. Na teplou mrkev nastrouháme sýr nebo vařené vejce.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.