Muzejníci opráší dávnou historii přímo v terénu. Z Pardubic vykročí protestní průvod

26. srpen 2019

Když jdete na akci muzea, nemusí to nutně znamenat, že se budete jenom dívat do vitrín. Východočeské muzeum chystá na čtvrtek 29. srpna speciální komponovaný program jako připomínku 150 let od tábora lidu na Kunětické hoře.

Možná vám tohle výročí nic neříká, ale ve své době na akci dorazilo nějakých 30 000 lidí. Historické rekonstrukci nahrává i pokračující rekonstrukce pardubického zámku.

O co šlo? 

Setkání lidí na Kunětické hoře bylo součástí rozsáhlého protestního hnutí. To žádalo pro český národ stejné postavení, jaké si vydobyli Maďaři při rakousko-uherském vyrovnání. „Navíc po roce 1866 české země nesly velkou část tíhy válečných operací. Když lidé něco chtěli vyjádřit, sešli se na kopci. Kunětická hora byla doslova jako magnet,“ říká ředitel pardubického muzea Tomáš Libánek.

Čtěte také

Připomínkový průvod vyjde ve čtvrtek 29. srpna v 15 hodin od brány Zámku Pardubice. „Datum držíme, čas je trochu pozdější, aby lidé mohli přijít z práce. Přímo u brány započne historický komentář. Akce se znovu zúčastní sokolové. Výprava s prapory a dobovými transparenty se vydá okolo slepého ramene Labe, přes Brozany a Ráby až na louku pod Kunětickou horu. Tam budeme číst z dobových projevů. Cestou přírodovědci provedou okolní krajinou.“

Zajímavé je, že v onom roce 1869 Pardubicemi, Chrudimí anebo Přeloučí rezonovala hesla umístěná na domech. „Ta se v průvodu nemohla nést. Úřady totiž tábor lidu povolily až na třetí pokus, když z jeho programu zmizely všechny zmínky o řešení českých státoprávních požadavků. My hesla na transparentech poneseme.“ Tenkrát se psalo třeba Na tvrdý pařez tvrdý klín anebo revoluční Svoboda, rovnost, bratrství.

Dá se jet i kolmo

Kdysi se manifestující vlastenci vydali z Pardubic pěšky, koňmo i na povozech. Letos se k pochodu můžou přidat cyklisté. „Jejich banderium se od zámku rozjede v 16 hodin. Kdyby chtěli být součástí pomalejšího pěšího průvodu a slyšet povídání o přírodě, můžou se přidat i k prvnímu voji,“ popisuje Libánek.

Zároveň zdůrazňuje, že akce má nádech recese a hlavně jde o historickou připomínku. Případného zneužití k aktuálním protestům se nebojí: „Při historické připomínce může dojít k jinému výkladu. Obavy z toho nemáme, ale zneužití nedovolíme. Přesto tam bude prostor k diskuzi, spíš až v další části akce.“

Táborové hnutí ukázalo semknutost národa. Následovala různá jazyková opatření, která se ale nerovnala rakousko-uherskému vyrovnání. Podle historických pramenů byly kvůli kunětickému táboru lidu desítky organizátorů vyšetřovány a nejméně dva z nich stanuli před soudem.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související