Muži často uklidí lépe než ženy, přemýšlejí u toho logicky, říká majitelka úklidové firmy

16. březen 2023

Ivana Sýkorová se už osm let živí profesionálním úklidem. Začala hned po mateřské dovolené, kdy se z časových důvodů nemohla a nechtěla vrátit do svého původního zaměstnání.

„Začala jsem s jednou zákaznicí, které jsem uklízela dům. Ta mě pak doporučila dál, a takhle se to během tří měsíců bez jakékoliv reklamy celé rozběhlo. Ani jsem neměla čas přemýšlet nad tím, jestli to je nebo není díra na trhu,” popisuje své začátky Ivana Sýkorová.

Teď má většinou nasmlouvané pravidelné úklidy, jednou za týden nebo za dva. V takových případech přiznává, že tito lidé ale mají doma v podstatě uklizeno, a „leští se naleštěné.“ I tak ale musí být poznat, že tam je naklizeno ještě víc než předtím.

„Nikde nesmí být jediná kapka vody, šmouha, nic. Pak se totiž může stát, že zákazníci volají a jsou nespokojeni. Já sama bych to třeba ve své domácnosti dokázala přehlédnout, ale vlastně to chápu, ti lidé za to platí, takže to musí být dokonalé,“ vysvětluje Ivana Sýkorová. Sama se teď téměř výhradně věnuje zajištění chodu firmy a uklízet jezdí minimálně. Někteří zákazníci si ji ale na úklid koupelen, které jsou její specialitou, stále žádají. Svým způsobem to považuje za kompliment.

Většinou uklízí opravdu velké domy, bývá to 300 až 600 metrů čtverečních, jedna taková návštěva potom zabere 4-7 hodin, pokud to dělá jeden člověk. „Ono se to nezdá, ale mám i byt, který má čtyři koupelny, a tím pádem to opravdu ten čas zabere,“ vysvětluje Ivana Sýkorová.

Úklid koupelny

Dobře uklidit podle ní neumí každý, což je vidět především na hledání zaměstnanců a brigádníků. „Potřebuju k sobě lidi, ale je strašně těžké je najít. Ona to je opravdu dřina a řada lidí pak zjistí, že to zkrátka nechtějí dělat, že jim to za to nestojí,” říká dál Ivana Sýkorová. V průběhu svého fungování v oboru zaměstnávala třeba i muže. Dokázali u toho logicky uvažovat a celkově být pečlivější. „Ustelou lépe postele, srovnají deky, hračky, opravdu jsem měla šikovné chlapy. Bohužel pak stejně jako i řada šikovných žen zjistili, že to není lehká práce,“ dodává.

Kromě pravidelné údržby domácností poskytuje služby jako jednorázový úklid po řemeslnících, hloubkové předvánoční úklidy celého bytu, čištění koberců, sedaček nebo také interiérů aut.

Spustit audio

Související