Češi jsou vinylový národ. Nejen v hudbě, ale i v podlahách

25. únor 2019

Podlaha tvoří základ každého interiéru. Od volby podlahové krytiny pro konkrétní prostor našeho domova se odvíjí i celková spokojenost s bydlením.

„Dříve než začneme uvažovat o volbě podlahové krytiny, je dobré se zamyslet nad tím, do jakých místností ji chceme položit. Při výběru rozlišujeme bytové nebo komerční prostory a také to, jaká kritéria by podlaha měla splňovat. Jiné nároky na užívání bude mít podlaha v bytě a jiné v kanceláři nebo prodejně,“ říká prodejce David Žoha. Zákazníci si obvykle vybírají mezi PVC, vinylovými dílci, linoleem, laminátovými podlahami, dřevěnými podlahami, dlažbou a koberci.

Koberce

Výhodou je snadná pokládka a nižší nároky na kvalitu podkladu, snadno překryjí případné nerovnosti podlah, pohlcují hluk v místnosti, koberec neklouže, bývá obvykle měkký a pohodlný při chůzi bosou nohou a navozuje pocit tepla a zútulnění celého interiéru.

Nevýhodou je omezená životnost, složitější údržba a možná deformace vláken v místech většího zatížení.

Vinylové podlahy

Jsou oblíbené pro svoji vysokou odolnost, širokou škálu barev a vzorů, hodí se skoro do každého interiéru. Výhodou je i snadná údržba a praktičnost, jsou vhodné do prostor, které jiné podlahové krytiny nezvládnou (koupelny, kuchyně).

  • vinylové dílce lepené - jsou obecně náročnější na kvalitu podkladu a následnou montáž. Jejich pokládku je lepší svěřit odborné firmě. Při lokálním poškození se dají jednotlivé lamely vyměnit.
  • vinylové dílce zámkové - jejich pokládka je srovnatelná s pokládkou laminátových podlah, v některých případech se dají položit na stávající podklad nebo krytinu (například dlažbu)
  • vinyl v metráži - velká škála barev a kvalitativních možností, které svými vlastnostmi vyhovují bytovému i komerčnímu použití. Až na výjimky je důležitá kvalitní příprava podkladu.

Krytiny vhodné pro podlahové vytápění

„Většina dnes nabízených podlahovin je vhodná na podlahové vytápění. Je ale potřeba dodržovat určité zásady, hlavně pak maximální teplotu na povrchu podkladu na kterém je krytina položena. Tato teplota je 27°C a je dána normou. V některých případech může výrobce krytiny maximální teplotu podkladu udat jinou, nebo výrobek na podlahové topení nedoporučit,“ vysvětluje David Žoha ze společnosti Vesna.

„V současné době jsou mezi zákazníky velmi oblíbené PVC v metráži a vinylové podlahy v dílcích. Zkrátka Česko je země vinylová,“ směje se pan David.

Pokud ale chcete do interiéru vnést kus přírody a být zároveň moderní, dejte přednost podlaze dřevěné. Povrch u těchto typů bývá opatřen lakem nebo olejem. Olejované podlahy jsou v současné době stále více žádané. U nich více než jinde platí, pravidelné čistění a udržování pomocí speciálních čističů. Čím méně nečistot se na podlahu dostane, tím déle vydrží. Proto se doporučuje opatřit vstup vhodnou čistící zónou nebo systémem čistících zón.

Za jakých podmínek můžete mít dřevěnou podlahu v koupelně, si poslechněte ze záznamu.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související