Na kolik způsobů a jak se správně drží vidlička? Záleží na tom, co jíme, říká Ladislav Špaček
Různé způsoby držení vidličky si můžeme dopřát v restauraci, ale i doma u stolu. Podle odborníka na etiketu, Ladislava Špačka, záleží na tom, co jíme.
Když jíme salát nebo čínskou kuchyni, můžeme vidličku držet v pravé ruce jako lžíci. To znamená, že nabíráme pokrm, vkládáme do úst a hroty vidličky míří nahoru.
Pokud ale máme v pravé ruce nůž, tak musíme vidličku držet tak, že konce střenek opíráme o střed dlaně, ukazováčky vyvíjíme tlak a vidlička míří hroty dolů. Ukrojíme plátek masa a vidličku mířící hroty dolů vložíme do úst. Někomu to připadá obtížné, ale to jenom proto, že v mládí rodiče nenaučili děti správně držet vidličku. To se velmi obtížně odnaučuje a velmi obtížně si získáváme správný způsob držení vidličky.
V Americe dovoleno, v Evropě nepřípustné
Američani jedí tak, že si nejprve pomocí vidličky a nože nakrájí maso na kousky. Potom položí nůž na plocho na okraj talíře, vidličku vezmou do pravé ruky, levou ruku si dají na levé stehno a jedí jenom vidličkou nakrájené kousky masa. U nás v kontinentální Evropě je to nepřípustné.
Musíme držet vidličku hroty dolů a tou nabíráme případně i rýži nebo hrášek. Když potřebujeme nabrat rýži, můžeme někdy vidličku otočit hroty nahoru, ale pozor, ne celou ruku, stále musíme držet vidličku s vrchním držením seshora. Vidlička stále míří směrem do talíře, nikoli někam do vzduchu. Proto ji můžeme otočit, nabrat rýži, vložit do úst, opět otočíme zpátky hroty dolů a jdeme na maso.
KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ
Ladislav Špaček
Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.
Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.
Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.
Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru. Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.