Na komíně pardubického Parama hnízdí kriticky ohrožený sokol stěhovavý

23. květen 2024 09:19

Kriticky ohroženým sokolům stěhovavým se letos poprvé podařilo vyvést mláďata na komíně pardubického výrobního závodu Paramo. Přibližně před rokem tam ornitologové nainstalovali budku. Komín si pro vyvedení svých prvních mláďat vybrala dva roky stará samička z pražského Motola a o rok starší sameček z Mladé Boleslavi.

Samice na přelomu března a dubna snesla čtyři vejce. Na konci dubna se sokolům vylíhla tři mláďata. V polovině května je na komíně ornitologové opatřili identifikačními kroužky. Díky nim je možné dále sledovat počty sokolů na našem území.

„Letos je to poprvé, kdy máme potvrzené úspěšné hnízdění sokolů v pardubickém Paramu. Loni jsme přes fotopast měli možnost pozorovat zájem sokolů o tamní budku, ale k hnízdění nakonec nedošlo. Letos ale ornitologové zjistili, že tam samice snesla hned čtyři vejce," říká Lucie Pražáková, ředitelka Nadace ORLEN Unipetrol.

Mláďata sokola na komíně pardubického Parama

Odložená údržba komína

Sokolí sezona zrovna vyšla do měsíců, kdy se na komíně měly konat údržbové práce. „Zajistili jsme ale odložení prací na komíně tak, aby výchova mláďat nebyla ohrožena,“ dodala Pražáková.

Sokolí samice svá vejce zahřívala vlastním tělem necelý měsíc, dokud se nevyklubala mláďata. V polovině května se ornitologové vypravili ke hnízdu na komíně, kde mláďata zkontrolovali a opatřili je odečítacími kroužky. Díky nim je později možné sokoly identifikovat a mít přehled o jejich počtech na našem území.

Skupina sleduje sokoly stěhovavé ve svých výrobních areálech společně se sdružením ALKA Wildlife již od roku 2011. Celkem se v areálech skupiny podařilo odchovat již 58 mláďat ohroženého dravce.

autor: pta | zdroj: Orlen Unipetrol
Spustit audio

Související