Na mateřské uvařila svou první marmeládu. Dnes je z ní vyhledávaná cukrářka
Otevřít si vlastní kavárnu a péct si tam vlastní dorty, to je sen mnoha žen. Monika Kořínková si však, na rozdíl od mnoha jiných, tento sen splnila. V Srnojedech si otevřela vlastní kavárnu.
„Na mateřské dovolené se třetím synem jsem se trochu nudila. Synovi byl rok, bylo léto, všechno rostlo a já začala vařit marmelády. Bavilo mě to a marmelády přibývaly. Jenže my nejsme úplně marmeládoví, takže muž tenkrát řekl, abych je začala prodávat. Tak jsem to zkusila,“ popisuje začátky svého podnikání Monika Kořínková.
S marmeládami uspěla na světové soutěži
Marmelády Moniky Kořínkové byly natolik dobré, že za ně získala několik ocenění na světové marmeládové soutěži v Anglii. Postupně k marmeládám přidala sirupy a nakonec dorty a samozřejmě kávu.
„Tady v Srnojedech jsme měli původně jen výrobnu. Ale protože nám za okny vede Labská cyklostezka, rozhodli jsme se před čtyřmi lety otevřít i sezónní venkovní kavárnu pro projíždějící cyklisty. Pečeme tu zákusky a dorty, všechno je naše výroba. V létě osvěží limonády vyrobené z bylin, které si pěstujeme na vyvýšených záhonech přímo tady. Vyzkoušejte třeba přidat trochu levandulového sirupu do Prosecca. To je pak velmi osvěžující pití,“ prozrazuje jeden ze svých letních tipů cukrářka.
Cukrářka svého rozhodnutí nelituje
„Je to práce, která mi přináší potěšení, i když to není na zbohatnutí. Ale uživí nás to a baví nás vymýšlet něco originálního, co jinde nemají. Teď tu máme třeba válečný dort z luštěnin podle starého původního receptu. A je docela dobrý,“ usmívá se cukrářka, která své zkušenosti předává dál na kurzech pečení, na kterých učí účastníky vyrábět odpalovaná těsta, tartaletky i narozeninové dorty.
Víte, na co je dobrý odvar ze zelených smrkových výhonků? A jak chutná dýňové latte? Poslechněte si celý pořad.
Související
-
Dřív neprodané zákusky rozdávala, teď do Zaječic jezdí celé Česko
Opustila jistotu stálého zaměstnání a začala podnikat v poctivé cukrařině. V Zaječicích objevila prostory a u nich stánek, kde kromě zákusků začala vyrábět i zmrzlinu.
-
Mirabelková zmrzlina letos boduje. Ovocný strom má zmrzlinář přímo u domu
Kunětická zmrzlina je nejen v Kuněticích známá už sedmnáct let. Zdeněk Pavlis ji vyrábí hlavně z čerstvého ovoce od místních farmářů. Letos zabodoval s novou příchutí.
-
Nanuky zmrzlinářky Moniky Pavlisové jsou malými uměleckými díly
Nanuk je v podstatě zmrzlina obalená čokoládou, která se prodává na dřívku. Kam se výroba nanuků posunula v průběhu let? Na to jsme se zeptali nanukářky Moniky Pavlisové.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.