Na mateřské uvařila svou první marmeládu. Dnes je z ní vyhledávaná cukrářka

1. červen 2023

Otevřít si vlastní kavárnu a péct si tam vlastní dorty, to je sen mnoha žen. Monika Kořínková si však, na rozdíl od mnoha jiných, tento sen splnila. V Srnojedech si otevřela vlastní kavárnu.

„Na mateřské dovolené se třetím synem jsem se trochu nudila. Synovi byl rok, bylo léto, všechno rostlo a já začala vařit marmelády. Bavilo mě to a marmelády přibývaly. Jenže my nejsme úplně marmeládoví, takže muž tenkrát řekl, abych je začala prodávat. Tak jsem to zkusila,“ popisuje začátky svého podnikání Monika Kořínková.

S marmeládami uspěla na světové soutěži

Marmelády Moniky Kořínkové byly natolik dobré, že za ně získala několik ocenění na světové marmeládové soutěži v Anglii. Postupně k marmeládám přidala sirupy a nakonec dorty a samozřejmě kávu.

Sirupy a marmelády jsou stálými favority Moniky Kořínkové

„Tady v Srnojedech jsme měli původně jen výrobnu. Ale protože nám za okny vede Labská cyklostezka, rozhodli jsme se před čtyřmi lety otevřít i sezónní venkovní kavárnu pro projíždějící cyklisty. Pečeme tu zákusky a dorty, všechno je naše výroba. V létě osvěží limonády vyrobené z bylin, které si pěstujeme na vyvýšených záhonech přímo tady. Vyzkoušejte třeba přidat trochu levandulového sirupu do Prosecca. To je pak velmi osvěžující pití,“ prozrazuje jeden ze svých letních tipů cukrářka.

Cukrářka svého rozhodnutí nelituje

„Je to práce, která mi přináší potěšení, i když to není na zbohatnutí. Ale uživí nás to a baví nás vymýšlet něco originálního, co jinde nemají. Teď tu máme třeba válečný dort z luštěnin podle starého původního receptu. A je docela dobrý,“ usmívá se cukrářka, která své zkušenosti předává dál na kurzech pečení, na kterých učí účastníky vyrábět odpalovaná těsta, tartaletky i narozeninové dorty.

Víte, na co je dobrý odvar ze zelených smrkových výhonků? A jak chutná dýňové latte? Poslechněte si celý pořad.

Spustit audio

Související