Naučte psa znakovou řeč. Možná si pak budete lépe rozumět

24. květen 2024

Pes rozumí velmi dobře řeči těla. Vyzkoušejte znakovou řeč pro ještě lepší vzájemné porozumění. Koučka pro komunikaci se psy Michaela Drábková doporučuje začít s mimoverbální komunikací ve štěněcím věku.

Jedině tak si pes osvojí dobré návyky a jeho parťák člověk nebude mít problém s nepřípustným chováním svého psa v dospělosti.

„Univerzální znaková řeč ale neexistuje. Každý pes a každý člověk je jiný, tudíž tohle skutečně nejde. Co jednomu funguje, nemusí fungovat druhému,“ vysvětluje koučka, která své dvacetileté zkušenosti popisuje v knize Znaková řeč pro psy.

Nikdy nedávejte ruku nad cizího psa

Pes podle koučky Drábkové velmi silně vnímá pohyby lidského těla a vyhodnotí je buď jako bezpečné nebo nebezpečné. Nikdy nedávejte ruku nad cizího psa. Pes to většinou vyhodnotí jako nátlak.

Michaela Drábková

„Zkuste si třeba s partnerem, jaké to je, když vy si podřepnete, on se postaví nad vás a napřáhne ruku nad vaši hlavu. Vyvolává to strach. A pokud tato emoce eskaluje a pes nemá možnost utéct, může dojít až ke kousnutí,“ varuje Michaela Drábková.

Jak odnaučit psa skákat? Praktické rady si poslechněte v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související