Nechcete mít popraskané ruce? Noste rukavice! Pokožce v zimě nesvědčí teplotní šoky

9. březen 2023

Popraskané paty, kuří oka, záděry a zarůstající nehty, to jsou bolestivé záležitosti, které doženou na pedikúru i muže.

Pokud přijdete včas a v postiženém místě ještě není zánět, můžeme vám pomoct. Pokud už je ale problém ve fázi zánětu, pošleme vás na chirurgii,“ varuje pardubická pedikérka Martina Doležalová.

Skalpelem na popraskané paty

„Zrohovatělou kůži zjemňujeme tzv. mokrou cestou. Skalpelem opatrně odstraníme zrohovatělou kůži, pak přijde na řadu pilník, masáž, upravíme nehtové lůžko. Zásadní je ale výživa,“ říká pedikérka Kateřina Scherksová a pokračuje:

„Mazat, mazat, mazat. To je základem prevence, kterou zvládne každý v domácích podmínkách.  Čím mastnější krém, tím lepší, nejsou potřeba žádné speciální a drahé krémy. Nejlepší je olivový olej, vazelína, klasická modrá indulona nebo klidně sádlo. Hlavně aby to bylo mastné,“ radí pedikérka Scherksová.

Selen, zinek a vápník proti záděrám

V zimním období je vhodné nosit rukavice. K rohovatění kůže a praskání nehtové kůžičky dochází podle pedikérky Doležalové hlavně při přechodech z chladného do teplého prostředí. Proto se záděry často tvoří v zimě. Další příčinou je nedostatek vitamínů a stopových prvků.

„Doporučujeme tuto  trojici: selen, zinek a vápník. Udělá dobře nehtům, kůži i vlasům,“ říká pedikérka. A pořád funguje osvědčená prevence. I v případě záděr platí hodně promazávat ruce. Výborné jsou arganové, mandlové nebo kokosové oleje.

Vyřaďte boty, které tlačí

Kuří oko se tvoří v místě, kde je dlouhodobý tlak. Většinou za to mohou boty, které na daném místě tlačí. I v tomto případě podle pedikérky Doležalové lidé přijdou na pedikúru až ve chvíli, kdy je místo velmi bolestivé a kuří oko v plné „kráse.“

„Řešíme to tak, že nohu odmáčíme, aby kůžička změkla, a potom se opracovává skalpelem. Kuří oko se musí vyříznout i s kořínkem. Musíme být pečlivé, očko se skutečně musí celé tzv. vydloubnout i s kořínkem. Pokud tam zůstane, objeví se za nějako dobu znovu. A hlavně je třeba vypozorovat, které boty vám tento problém způsobují a vyřadit je z botníku,“ radí Kateřina Scherksová.

Akrylovým nehtům odzvonilo, vracíme se zpět k přírodě. Která barva bude na jaře v kurzu? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související