Dopřejte chodidlům pořádný zábal. Pomůže na rozpraskané paty a nemocné nehty

15. červenec 2016

Obličej si mažeme krémem každý večer. Ale co nohy? Ty si to přece také zaslouží. Pokožka nohou po takovém zábalu hezky změkne a není tolik náchylná k infekci.

Muži mají nejčastěji problémy s nehty, které se nedají uštípnout ani kleštěmi. Ženy zase trápí rozpraskané paty a také vbočený palec, latinsky Hallux valgus.

Silná rohovina

„Často ke mně přijdou manželé s tím, že paní už si neví rady se stříháním nehtů svého partnera. Už to prostě nejde ani kleštěmi.“ Říká pedikérka Jaroslava Krištofová z Pardubic. Pedikéři používají v těchto případech speciální nůžky z kvalitní oceli a nehet zapilovávají i na jeho povrchu, aby nebyl tak vysoký. V tomto případě je opravdu důležité provádět pedikúru pravidelně. A doma změkčovat mastným krémem. Stačí večer použít jakýkoliv mastný krém nebo obyčejné sádlo a namazat chodidlo i nehty.

Zarůstání nehtů

Zarůstání nehtů si můžete způsobit sami tím, že je stříháte příliš dokulata. Nehty na nohou by se měli stříhat rovně. Dalším velkým problémem je nošení nevhodné obuvi. Nejhorší pro chodidla je úzká obuv a vysoké podpadky. Statika nohy je tím pádem narušená a noha trpí. Hlavně u žen ve starším věku se projevuje celoživotní nošení úzkých lodiček.

Pokud se k tomu přidá nadváha, zaděláváte si na vbočený palec, latinsky Hallux valgus. Zdravotní obuv je v tomto případě nezbytná. V dnešní době je ale velmi pestrá nabídka a za své nové boty se rozhodně nebudete stydět.

Pokud přijdete k pedikérovi s problémem zarůstajících nehtů včas, dají se ještě vyštípnout speciálními kleštičkami. V zanedbaných případech už musejí zasahovat lékaři.

Vbočený palec

„Kupte si ve zdravotních potřebách rovnátka. Ta se navléknou na palec, který se tím oddálí od ostatních prstů. Rovná se tím i samotný kloub na palci. Další účinnou metodou je cvičení. Sedněte si, kruťte palcem ze strany na stranu, snažte se ho otáčet na všechny strany tak, aby se kloub co nejvíce uvolnil. Potom dejte nohy nahoru a odpočívejte. Na palci je reflexní zóna krku, takže pokud si dopřejete tohle cvičení, ulevíte i své krční páteři,“ Doporučuje pedikérka Jaroslava Krištofová.

Tisíce let péče o nohy
Víte, že o nohy pečovali lidé už 2 400 let před naším letopočtem? V egyptské hrobce se dokonce našel obraz, kde je péče o nohy vyobrazená. O dva tisíce let později jako první popsal léčbu kuřího oka nejslavnější lékař starověku Hippokratés.

Možná se vám také stalo, že jste si z koupaliště přinesli bradavice nebo plíseň. V případě plísně je nutné pořídit si speciální krém proti plísni a dodržovat nezbytnou hygienu. Každý den měnit ponožky, používat jen bavlněné. Obuv vystříkávat dezinfekčním sprejem, nepoužívat stejný ručník s rodinou.

Pokud je plíseň přímo na nehtu, je nutné odstranit všechno, co lze, vyškrabat nečistoty pod nehtem a opět používat krémy na plíseň. Takový nehet odrůstá minimálně rok, takže je jasné, že je to běh na dlouhou trať. Každodenní pečlivá hygiena je nezbytností, jinak se plísně nezbavíte.

Speciální zábal na nohy

Dopřejte si pravidelný zábal na nohy. Je to velmi jednoduché a levné. Předejdete tak infekci, silné rohovině i popraskaným patám. Jak na to?

Naneseme mastný krém nebo ideálně sádlo na nohy. Chodidla zabalíme do igelitu a teprve potom navlékneme tlusté ponožky. Ráno setřeme to, co se nevsákne. Pokud tento zábal děláme pravidelně, předejdeme rozpraskaným patám, které trápí mnoho lidí. Je to velmi bolestivé. „Mnoho lidí si myslí, že v létě nohy líp dýchají a péče o ně není tak potřebná. Naopak. V létě chodíme bosi, nohu to vysušuje, proto paty praskají. Pak je potřeba je ošetřit, jemně zbrousit a poté ošetřit zábalem. Pokud chcete nohy zbrousit opravdu jemně, použijte ten nejjemnější smirkový papír.“ Uzavírá pardubická pedikérka Jaroslava Krištofová.

autor: jsl
Spustit audio