Nechcete se soudit o děti? Zkuste se domluvit novou metodou, která přichází do Česka

22. září 2015

Jedná se o týmové řešení rozvodu nebo jiného sporu smírnou cestou. Metoda přišla do České republiky díky dvěma advokátkám. Jednou z nich je JUDr. Eva Vaňková, která vysvětlí metodu podrobně.

Termín „právo spolupráce“ je pokusem o překlad anglického „collaborative law“ jako metody, kdy advokáti vyškolení v mediačních technikách pomáhají svým klientům na základě podepsané smlouvy o spolupráci vyjednat s „protistranou“ co možná nejlepší řešení jejich situace. Nejdůležitější na tom je, že se to obejde bez soudního řízení.

Rozvod přináší mnohé vynucené změny: děti stojí před novými okolnostmi a často také velmi náročnými situacemi. Finanční stabilita rodiny je ohrožena. Je nezbytné vytvořit nové plány rodičovské péče, rozdělit majetek a dluhy a přerozdělit příjem.

Rodiče, kteří dělají spoustu složitých rozhodnutí, se nacházejí ve velmi náročném okamžiku svého vlastního života. Jsou vystaveni enormnímu stresu. Mnozí zažívají úzkost a deprese. Schopnost komunikovat s manželem je na velmi nízké úrovni. Řešení problémů se zdá být vzdálenou realitou. A uprostřed toho všeho se od lidí očekává, že budou dělat zásadní rozhodnutí, která ovlivní zbytek života jich samotných i života jejich dětí.

Týmové řešení rozvodu smírnou cestou zajišťuje zkušené odborníky, kteří:

  1. pomáhají klientům zvládat emoce;

  2. pomáhají klientům naučit se lepší komunikační dovednosti;

  3. pomáhají klientům, aby si stanovili individuální role i role společné péče rodičů;

  4. umožňují dětem vyjádřit jejich názor během rozvodu;

  5. pomáhají rodičům dojít k funkčnímu plánu rodičovské péče, která bere v potaz potřeby dětí;

  6. pomáhají klientům porozumět jejich finanční situaci;

  7. pomáhají klientům dojít k finančnímu vyrovnání, které je navrženo tak, aby co nejlépe uspokojilo jejich budoucí potřeby;

  8. pomáhají klientům při vyjednávání a dosahování přijatelných dohod;

  9. poskytují poradenství týkající se právní dostatečnosti konečné dohody.

Do celého procesu mohou být přizváni kromě advokátů i další spolupracující odborníci – dětští psychologové, terapeuti nebo sociální pracovníci, kteří se specializují na pomoc dětem ve složité rodinné situaci. Někdy pomohou koučové či finanční a další specialisté podle oblasti řešené problematiky.

„Finančně je toto řešení mnohem méně nákladné, než dlouhotrvající soudní spor. Především pro děti je to nejméně bolestné řešení vztahových problémů jejich rodičů.“ Řekla nám v Radioporadně advokátka vyškolená v mediačních technikách JUDr. Eva Vaňková.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.