Nechte celer v zemi, teď tvoří největší bulvy. A pastiňák je ještě otužilejší

26. září 2023

Otrhávat listy celeru nebo ne? To je častý dotaz posluchačů na pardubického zahradníka Františka Hlubockého. Podle něj jsou listy v tomto období ještě potřeba.

„Špatné a nemocné listy otrhejte, ale jinak ne. Nať totiž dává zásobní látky do bulvy, která teď na podzim nejlépe roste. A na celer v žádném případě nespěchejte. Někteří lidé ho sklízí na konci září, ostříhají všechny listy a vykopou. To je špatně. Nechte celer v zemi co nejdéle. Pokud budou hrozit mrazíky, lehce přikryjte. A klidně ještě přihnojte podzimním hnojivem, protože za říjen bulva nejvíce přirůstá,“ vysvětluje zahradník.

Pastiňák po celou zimu rovnou ze záhonu

Pastiňák je v posledních letech opomíjená zelenina. A podle zahradníka Františka Hlubockého je to velká škoda. Je to totiž naprosto nenáročná kořenová zelenina téměř bez škůdců. Je větší než petržel a má specifickou vůni. Používá se obdobně jako petržel.

Na Pardubicku se pastiňáku velmi daří. Má rád písčitou zem a klidně doroste až čtyřiceti centimetrů. Pak na něj musíte s rýčem,“ usmívá se František Hlubocký a pokračuje:

„Pastiňák vysejte z jara, přes léto průběžně sklízejte a na podzim se na něj klidně vykašlete a nechte ho v zemi. Pastiňák krásně zimuje venku, stačí mu lehká přikrývka z chvojí nebo z listí. A když přijde v zimě obleva, můžete si dojít natrhat čerstvou zeleninu. Vydrží klidně až do března, dubna.“

Spustit audio

Související