Nechte celer v zemi, teď tvoří největší bulvy. A pastiňák je ještě otužilejší
Otrhávat listy celeru nebo ne? To je častý dotaz posluchačů na pardubického zahradníka Františka Hlubockého. Podle něj jsou listy v tomto období ještě potřeba.
„Špatné a nemocné listy otrhejte, ale jinak ne. Nať totiž dává zásobní látky do bulvy, která teď na podzim nejlépe roste. A na celer v žádném případě nespěchejte. Někteří lidé ho sklízí na konci září, ostříhají všechny listy a vykopou. To je špatně. Nechte celer v zemi co nejdéle. Pokud budou hrozit mrazíky, lehce přikryjte. A klidně ještě přihnojte podzimním hnojivem, protože za říjen bulva nejvíce přirůstá,“ vysvětluje zahradník.
Pastiňák po celou zimu rovnou ze záhonu
Pastiňák je v posledních letech opomíjená zelenina. A podle zahradníka Františka Hlubockého je to velká škoda. Je to totiž naprosto nenáročná kořenová zelenina téměř bez škůdců. Je větší než petržel a má specifickou vůni. Používá se obdobně jako petržel.
Na Pardubicku se pastiňáku velmi daří. Má rád písčitou zem a klidně doroste až čtyřiceti centimetrů. Pak na něj musíte s rýčem,“ usmívá se František Hlubocký a pokračuje:
„Pastiňák vysejte z jara, přes léto průběžně sklízejte a na podzim se na něj klidně vykašlete a nechte ho v zemi. Pastiňák krásně zimuje venku, stačí mu lehká přikrývka z chvojí nebo z listí. A když přijde v zimě obleva, můžete si dojít natrhat čerstvou zeleninu. Vydrží klidně až do března, dubna.“
Související
-
Kořenová zelenina přirůstá nejvíc v říjnu. Neochuďte se předčasnou sklizní
Kořenová zelenina jako mrkev, pastiňák, petržel a celer patří ještě v říjnu do země. Podle zahradníka Františka Hlubockého totiž přirůstá nejvíc právě v říjnu.
-
Muškátová dýně u zahradníka Františka Hlubockého vyhrává
Dýně jsou v módě. V současnosti máme na trhu desítky odrůd. Velmi chutná je dýně hokaido, která je oblíbená nejen díky své chuti, ale i velikosti. Dá se unést. Ale ...
-
Dejte na vaší zahradě šanci mangoldu
Mangold je brácha červené řepy, jak jsme se dozvěděli od zahradníka Františka Hlubockého. Je to jak okrasná, tak velmi chutná a zdravá zelenina, bohatá na vitamín C.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.