Nechtěný únik moči má překvapivě jednoduché řešení

12. říjen 2015

Nechtěný únik moči vnímáme jako citlivý osobní problém. Kdo se s ním potýká, stydí se o něm mluvit. Proto se možná často ženy nedozví, že existuje poševní páska, která snadno problém vyřeší.

To bylo téma rozhlasové Radioporadny. Hostem byl MUDr. Germund Hensel z Urogynekologického centra Pardubické nemocnice.

Stresová inkontinence je nejčastějším typem močové inkontinence u žen, dochází k ní při náhlém zvýšení nitrobřišního tlaku, např. při kašli, kýchnutí, smíchu, cvičení nebo zvedání břemene. Tímto zdravotním problémem trpí ženy po 40 roku života. V populaci jich je zhruba 30%.

„Únik se může objevit i při chůzi po schodišti nebo dokonce i při otočení v posteli,“ vysvětluje Germund Hensel. Dále existuje urgentní inkontinence, kdy žena náhle musí okamžitě na toaletu, ale nestíhá tam doběhnout a už na cestě začíná kapat moč.

„Příčinou těchto problémů je hlavně porod, při kterém se poškodí závěsný aparát kolem močové trubice. Projeví se to ale třeba až za dvacet třicet let,“ uvádí Germund Hensel. Dalším spouštěčem nechtěného úniku moči může být dlouhý kontinuální kašel. Proto ženy s astmatem často trpí inkontinencí. Vliv má i obezita nebo těžká fyzická práce. „Špatné vazivo může být dáno také geneticky,“ doplňuje Germund Hensel.

Poševní páska je účinná

Co se děje v poradně? Lékaři podrobně rozeberou s pacientkou, kdy dochází k úniku moči. Dalším krokem je ultrazvukové a vaginální vyšetření. Jakmile jsou jasné příčiny, začne se problém řešit. V případě stresové inkontinence se aplikuje poševní páska. Ta pomáhá i při častém chození na toaletu. „V září jsme implantovali už tisící pásku,“ říká Germund Hensel. Poševní pásky se začaly se implantovat v roce 1997, na gynekologii v Pardubické nemocnici se používají od roku 2000.

Čtěte také

„Páska funguje jako náhrada porušeného vaziva, který drží močovou trubici na stydké kosti,“ vysvětluje Germund Hensel. Páska se stane podporou močové trubice. Ta při zvýšeném nitrobřišním tlaku zůstane uzavřena a zabraňuje nekontrolovatelnému úniku moči.

Je to celosvětově používaná metoda. Jde o nenáročný miniinvazivní chirurgický výkon. Stresovou inkontinenci řeší na 90% a na celý život. „Zákrok se provádí v celkové narkóze a trvá zhruba deset minut. Pacientky to snáší výborně,“ říká Germund Hensel. Zákrok hradí zdravotní pojišťovna v plné výši.

Prevence neexistuje

Nemáte zatím žádné problémy a do budoucna se jim chcete vyhnout? To vám bohužel nic nezaručí. „Buď to přijde, nebo to nepřijde. Příčiny jsou těžko ovlivnitelné. Snad jedině se vyhnout těžké fyzické práci,“ radí Germund Hensel s tím, že pravidelné cviky na posílení pánevního dna mohou všechno lehce zmírnit, ale jako prevence nefungují.

Urogynekologické centrum Pardubické nemocnice je otevřené pro pacientky z celého kraje. Ty k vyšetření odešle obvodní lékař nebo gynekolog. Ženy se mohou objednat do poradny také přímo.

autor: PRO
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.