Nejen žampionům a hlívám se daří v substrátu. Zkuste korálovec nebo shitake!

25. březen 2022

Sucho zatím jarním houbám v lese nepřeje. Pokud se vám ale stýská po čerstvé houbové chuti, není nic jednoduššího, než si sehnat substrát naočkovaný myceliem jedlé houby. „Mezi nejznámější patří substráty žampionové, častá je hlíva, bedla, ale také shitake nebo korálovec ježatý,“ říká pardubická mykoložka Tereza Tejklová.

Mezi největší pěstitele hub v Pardubickém kraji patří Václavíkovi z Dolan. Objevíte tam například substrát s japonskou houbou shitake. Česky se tato houba jmenuje houževnatec a je velmi chutná. Houževnatec se dá koupit sušený, ale čerstvé plodnice jsou podle mykoložky Tejklové mnohem chutnější a aromatičtější.

„Substrát bývá zakrytý fólií, ta se rozstřihne a plodnice začnou růst. Substrát se musí vlhčit, stačí mu teploty kolem patnácti stupňů Celsia, houby postupně dorůstají, větší odřezáváte a čekáte, až postupně dorostou menší. Výnosy mohou být u shitake několik kilogramů. U hlív to je až několik desítek kilogramů,“ vysvětluje Tereza Tejklová.

Korálovec není jen had

Korálovec ježatý

Korálovec není jen jedovatý had, ale i zdravá a jedlá houba. I v tomto případě můžete vyzkoušet podhoubí připravené k domácímu pěstování. Jedná se o korálovec ježatý, velmi preferovaný v tradiční asijské medicíně. Je to skutečně ježatá houba, která připomíná bílé vousy, které visí ze dřeva.

„Dá se dokonce najít i v České republice, ale je velmi vzácná. Je navržena k zákonné ochraně, protože indikuje přirozené pralesní porosty, a těch v České republice moc nemáme,“ konstatuje mykoložka Tejklová.

Spustit audio

Související