Ohnivce rozzáří jarní les, kačenky potěší žaludek. Najdete je v lese právě teď

20. duben 2021

Mykologická poradna v Pardubicích i v Hradci Králové se rozjíždí naplno. Potvrdila nám to mykoložka Tereza Tejklová, na kterou se teď obracejí lidé s dotazy na nálezy magických ohnivců, kačenek českých, ale také je zajímají hlíva ústřičná a ucho jidášovo. Máme pro vás rady, kde je hledat.

„Neradíme teď sice lidem z očí do očí, ale z monitoru do monitoru. Včera jsem dostala e-mail od houbařky, že u čtvrti Roudnička u Hradce Králové našla ohnivce,“ řekla nám mykoložka Tereza Tejklová. Na označené místo nálezu jsme se vypravili a nabídli posluchačům přímý přenos z lesa, kde jsme ohnivce skutečně našli na dřevě břízy.

Ohnivec rozzáří les. Nechme ho tam

Byly časy, kdy se ohnivce považovaly za vzácné houby. Ale v posledních letech mykologové objevují nové lokality. Může to souviset se změnou počasí nebo i s tím, že je čistší prostředí.

Ohnivec rozzáří les. Nechme ho tam pro parádu

Ohnivec je velmi nápadná houba. Klobouky tvoří červené mističky, které začínají přibližně na centimetru v průměru, ale mohou mít i pět až šest centimetrů. Je to houba, která začíná růst už ve zbytcích posledního sněhu. Ohnivce jsou skutečně prvními ozdobami lesa.

„Ohnivcům se daří tam, kde je dostatek suchých větví. Jsou to houby rostoucí ze dřeva větviček. Najdete je klidně i pod elektrickým vedením, na akátových větvičkách a kmíncích. Ohnivců je více druhů. Ohnivec jurský roste například výhradně na dřevě lípy,“ informuje mykoložka. 

Kde hledat kačenku českou

Smržovitá houba kačenka česká už není jen pro parádu jako ohnivec, ale je to vynikající jedlá houba. Na polévku je jí podle Terezy Tejklové škoda. Výborná je jen lehce usmažená na másle, to je skutečná delikatesa. V minulých letech ji houbaři nacházeli už na konci března. Letos si dává načas, jaro je opožděné o dva až tři týdny.

Kačenku českou teď najdete v lese. Je to delikatesa

I na Hradecku a Pardubicku je několik lokalit kačenky české. Vincenc Krombholz ji popsal pro svět z českého území, na to můžeme být náležitě hrdí. 

Kačenky české rostou pod růžokvětými dřevinami, jako  jsou trnky, plané třešně, vrba, jasan, topol osika. Nemají rády kyselá místa. Klidně je můžete najít v remízku u cesty, lokalit v poslední době přibývá. 

A kdy porostou první hřiby? „Podívejte se kolem. Máme 20. dubna a teprve se olisťují stromy. Na první hřiby si budete muset počkat až na konec května,“ konstatuje zkušená mykoložka Tereza Tejklová.

Kde se dají najít léčivé houby ucho jidášovo nebo hlíva? Poslechněte si v audiu tohoto pořadu.

Spustit audio

Související