Nejkrásnější hlas má kos

30. duben 2014

2. května oslavíme Světový den ptačího zpěvu. My už jsme ale slavili v Radioporadně společně s naším hostem Vladimírem Růžičkou, který tvrdí, že dokáže mluvit s kosem. Kos zpívá a vy mu odpovídáte.

Můžete to zkusit také. Nejlépe v těchto dnech vpodvečer si jistě budete dobře rozumět.

Ing. Vladimír Růžička ale především staví ptačí budky a krmítka. Je to jeho velký koníček. Sleduje nejnovější trendy v této oblasti a zjistil, že vchod do ptačí budky by neměl být kulatý, ale ve tvaru elipsy.

Moderní budky

Budky pro rok 2014 jeho výroby budou už tedy podle nejmodernějších trendů. Pokud byste se ale rozhodli pořídit si ptačí budku u vás na zahradě, pro letošní rok je už pozdě. Drobní pěvci v tuto dobu sedí na vejcích a vyvádějí mladé. Naštěstí nejsou závislí jenom na budkách od lidí. Každý pták si upraví hnízdo podle svého.

A teď ještě nabízíme přehled míst, kde můžete společně s ornitology oslavit Světový den ptačího zpěvu:

Rybník Bohdaneč
Sraz v pátek 2. 5. od 16:00 do 20:00 na rybníce Bohdaneč. Sraz je za benzínkou. Na programu je pozorování ptáků a informace o jejich významu. Akce bude doplněna ukázkou odchytu ptáků. Akci organizuje město Lázně Bohdaneč a HAFR NATURE spol. s r.o., Kontakt tel. 602 225 749.

Dolní Čermná
Sraz v neděli 4. 5. ve 4:00 na náměstí. Ukázka odchytu ptáků, soutěže pro děti. Vedou Aleš Hampl (tel.: 604 208 580) a Jan Růžička (tel.: 731 070 397).

Heřmanův Městec
Sraz ve čtvrtek 1. 5. v 6:00 před Autokempem Konopáč. Odtud se přesuneme na potok konopka blíže k městu. Zde budou ukázky odchytu a kroužkování ptáků a další doprovodné akce. Pořádá Východočeská pobočka ČSO a Společnost přátel Železných hor. Akci vede František Bárta (tel.: 602 225 749).

Rybník Hluboký - Libáň (okres Chrudim)
Sraz v neděli 27. 4.. Informace na tel. 602 225 749.

Svitavy
Sraz v sobotu 3. 5. v 8:00 na hrázi Dolního rybníka (začátek naučné stezky). Cílem vycházky jsou svitavské rybníky Dolní a Horní. Proběhne pozorování ptáků stativovým dalekohledem, ukázka odchytu a kroužkování ptáků a připraveny budou soutěže pro děti. Vede Jiří Mach (tel.: 603 349 088, e-mail ma(zavináč)gy.svitavy.cz).

Újezd u Chocně
Sraz v neděli 4. 5. v 7:00 u vlakové stanice. Procházka kolem Tiché Orlice probouzející se přirodou. Pozorování a poslech ptáků, za vhodného počasí i ukázka odchytu a kroužkování ptáků. S sebou vhodnou obuv a dobrou náladu. Vede Jakub Hlaváček (tel.: 739 742 158).

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.