Nejlepší škvarky jsou z trouby. Jednodušeji už to nejde

25. únor 2020

Dopřejete si občas čerstvé škvarky? Klasicky se škvaří na plotně v hrnci. Ale zkoušeli jste je připravit v troubě? Trvá to sice déle, ale nemusíte tolik míchat. Šéfkuchař Petr Láznička z Nemošic nám prozradil svůj recept nejen na škvarky z trouby, ale i na báječnou tlačenku.

Škvarky z trouby

Čerstvé hřbetní sádlo nakrájejte na malé kostičky a vložte do pekáče. Troubu zahřejte na 130 – 150 stupňů. Podlijte sádlo trochou vody, aby byl nástup pečení pomalejší a pečte v otevřeném pekáči. Potom můžete na teplotě trochu přidat. Celá akce se nesmí uspěchat. Čím více sádla v pekáči, tím je delší doba pečení.

Zamíchat stačí jen občas

Výhodou škvaření sádla v troubě je to, že se nemusí tak často míchat. Ale občasné zamíchání je přesto potřeba. Pokud budete postupovat tímto způsobem, počítejte se škvařením cca tři hodiny.

Po vyškvaření škvarky přeceďte, osolte a nasypte do zavařovací sklenice. Poté zalijte sádlem, ale ne zcela, aby sádlo nepřeteklo. Zašroubujte kvalitním uzávěrem a půl hodiny na sedmdesát stupňů Celsia konzervujte.

Škvarky do housek i vánočního cukroví

Namleté škvarky jsou vynikající i do vánočního cukroví. Zkuste například variantu do praciček. Místo namletých ořechů použijte namleté škvarky. Výborné jsou domácí housky nebo chléb se škvarky. Petr Láznička doporučuje škvarkovou pomazánku.

„Škvarky rozemelte, přidejte tři lžíce plnotučné hořčice, česnek, zelenou cibulku, sůl, pepř, majoránku, může být kmín podle chuti.

Tradiční světlá vepřová tlačenka po domácku

Potřebujeme (2-3 tlačenky):
půlka vepřové hlavy, 1ks vepřové koleno zadní, 1kg vepřové plecko bez kosti, 1kg vepřový bok bez kosti, 1ks vepřový jazyk, 1ks vepřové srdíčko, 2kg vepřové kůže;

koření: sůl, mletý černý pepř, česnek, majoránka, mleté nové koření, pět kuliček nového koření, pět kusů bobkových listů.

Postup:
Všechno očištěné vepřové maso dáme do hrnce s vodou, osolíme, přidáme kuličky nového koření, bobkový list a vaříme, dokud maso nezměkne. Průběžně do něj pícháme a vytahujeme ty kousky, které jsou již měkké. Maso by mělo být kompaktní, nikoliv rozvařené. Maso necháme vychladnout. Vepřové kůže očistíme, dáme do hrnce a přivedeme k varu. Okamžitě scedíme, zalijeme znovu vodou, mírně osolíme a vaříme úplně do měkka. Množství tekutiny by mělo kopírovat množství kůží padesát na padesát.

Libové maso nakrájíme na větší kousky, tlusté a kůže z hlavy na menší kostičky. Kůže nameleme a použijeme i trošku tekutiny z kůží. Do velké misky si dáme nakrájené maso, zalijeme rozemletými kůžemi, vývarem z masa, ochutíme česnekem, majoránkou, pepřem, mletým novým kořením a dostatečně dosolíme. Vývar a maso jsou ideálně v poměru padesát na padesát.

Plníme rovnoměrně do tlačenkových rukávů, konce pevně zavážeme potravinářským špagátem. Vaříme ve vodě, nebo na páře cca jednu hodinu na osmdesát stupňů Celsia. Po uvaření dáme na chladné místo a občas pootočíme, aby tlačenka zachladla rovnoměrně.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.