Nejstarší klub filatelistů působí v Pardubicích. Mladí mu ale scházejí

12. listopad 2022

Pardubičtí filatelisté se scházejí více než sto let. Ve svých řadách by ale uvítali také mladou generaci. Možná právě té schází nadšení, preciznost a chuť se setkávat nad alby.

V prosinci 18. 12. 1918 vyšly v Praze první československé známky z dílny Alfonse Muchy s motivem Hradčan. To už ale byli pardubičtí filatelisté aktivní. Milovníci poštovních známek se ve městě scházeli už před první světovou válkou.

V roce 1920 vznikla pardubická pobočka Klubu filatelistů Praha. Stalo se to v restauraci Na Kopečku, což byl dům na rohu dnešní třídy Míru a Jindřišské ulice. Pravidelná setkání filatelistů potom vedla k založení Klubu filatelistů Pardubice, a to 22. října 1922.

Poštovní známka s portrétem Jana Kašpara

V roce 1922 měl Klub filatelistů Pardubice 16 členů. V roce 2009 byl pardubický klub Českého svazu filatelistů jedním z největších v Česku mimo Prahu, tenkrát měl více 150 členů. Dnes se členská základna pohybuje asi okolo šesti desítek lidí. A podobně je to i s věkovým průměrem členů, který přesahuje 60 let.  

Je filatelie stále in?

Je filatelie stále nejoblíbenějším koníčkem na světě? Tuto otázku jsme položili předsedovi Klubu filatelistů Pardubice Tomáši Sákrovi. „Platí to jen do určité míry. Bohužel už ne pro mladé. Ty to tolik nedrží. Filatelie pro ně není atraktivní. Elektronika nad tím vítězí,“ dodává s úsměvem Tomáš Sákra.

Poštovní známky vydané při příležitosti olympiády v Montrealu v roce 1976

„V minulých letech jsme se pro klub snažili získat mladé lidi, samozřejmě nejen já, ale i další členové. Snažili jsme se i založit nějaké kroužky, příliš velký efekt to ale nemělo. Pravdou je, že nás skoro až děsí to, co jednou s našimi sbírkami bude, když o to třeba mladí v rodině nemají nějaký velký zájem. Je to smutná představa, když bude se sbírkou nakládat někdo, kdo se v tom nevyzná a ne takovým způsobem, jak by si sbírky zasloužily.“

Vyplatí se dnes investovat do poštovních známek?

Je v dnešní nejisté době vhodné investovat do poštovních známek? Předseda Klubu filatelistů Pardubice to vidí následovně: „Je to složitá otázka a já si netroufnu nikomu radit, jestli má do známek investovat nebo ne. Spíš bych ale upozornil na úskalí a naopak na výhody investic do poštovních známek.“

„Úskalí vidím především v tom, že nevíte, jak se ceny známek během delší doby změní. Druhá věc je ta, že pokud nemáte nějakého následovníka, který by sbírku a investici převzal, je to velmi složité. Pokud ale ceny porostou, lze na takových investicích vydělat, zvlášť dnes při velké inflaci by bylo vhodné nějaké peníze do známek vložit.“

Poštovní známka vydaná ke stoletému výročí Velké pardubické

„Je také známo, že filatelistický trh je v Evropě provázaný a na aukce v Česku stále přijíždějí zahraniční obchodníci. Naše burzy a aukce jsou pro ně stále atraktivní. Ale je potřeba si to vše pořádně rozmyslet, zvážit, co může nastat a v co člověk doufá,“ říká předseda Klubu filatelistů Pardubice Tomáš Sákra.

autor: BRA
Spustit audio

Související