Největší chyba diabetika? Zatajování hypoglykémie před lékařem

30. duben 2019

V České republice žije více než 936 tisíc diabetiků. Někteří z nich trpí hypoglykémií, což je stav ohrožující zdraví, spojený s výkyvy hladiny cukru. Člověk se cítí velmi unavený, někdy může dojít až ke ztrátě vědomí. Velmi nebezpečné je to například při řízení auta.  Při těžké hypoglykémii bez pomoci druhého člověka může dojít až ke smrti.

Hypoglykémii přitom prožívají diabetici 1. typu průměrně jednou za osm dní, diabetici 2. typu pak jednou za tři týdny. Týká se to hlavně lidí, kteří si píchají inzulin. Dávku hormonu určuje lékař na míru s tím, že pacient pak musí dodržovat pravidelný stravovací i pohybový režim. Pokud se rovnováha poruší, může dojít k hypoglykémii.

Pacienti bývají podle diabetoložky Aleny Šmahelové z těchto stavů velmi nešťastní. A mnohdy se zbytečně obviňují. Třeba proto, že pracovali na zahradě víc, než by měli, nebo táhli domů ve vedru těžký nákup. Proto se k hypoglykémii často ani nepřiznají, což je největší chyba.

diabetes

Tři čtvrtiny diabetiků 1. typu, a přibližně polovina diabetiků 2. typu, si po hypoglykémiích samovolně snižují dávku inzulinu, a to bez konzultace s lékařem! Kvůli tomu, aby zmenšili riziko hypoglykémie, si diabetici také častěji měří hladinu krevního cukru, zvyšují si příjem cukru nebo svačin a každý šestý pro jistotu ubere v pohybu. To všechno vede k přibývání na váze. Svému lékaři zavolá jen jeden z pěti. A to je podle lékařky Aleny Šmahelové velká chyba!

Naděje v podobě nové generace inzulinů

I když pacienti s diabetem dávají často vinu za hypoglykémie sami sobě a chybám v léčebném režimu, ve skutečnosti k vyšším rizikům hypoglykémií přispívá i starší generace inzulinů. Díky novým inzulinovým preparátům se podle diabetoložky Aleny Šmahelové situace mění.

Spustit audio

Související