Největší pekárna rozveze měsíčně přes tisíc tun pečiva

Největší pekárna rozveze měsíčně přes milion kilo pečiva
Rohlíky z pekáren Nopek a.s. seženete v Krkonoších i na Vysočině a firemní zásobovací vozy potkáte na cestách od Přelouče po Mohelnici. Zato Nopka ani jediného.
Firma NOPEK a.s., která je největší pekárenskou společností v našem kraji, byla založena v září roku 1991. Vedení firmy je v podstatě rodinnou záležitostí, nejde ale o rodinu Nopků, jak se hodně lidí domnívá. Název vznikl složením začátků slov - Nové Pekárny, základem společnosti se totiž staly privatizované pekárny v Hrušové, Svitavách a Lanškrouně. Dnes společnost vlastní ještě další pekárenské a cukrárenské provozy, a to v Hořicích, Moravské Třebové a ve Vysokém Mýtě, kde má společnost své sídlo.
Výroba roste, po pekařích je ale sháňka
Mezi největší provozovny společnosti Nopek patří pekárna v Hrušové u Vysokého Mýta. V současné době v areálu pekárny vzniká nová hala. „Provoz se nám daří rozšiřovat, to je pravda, zato kvalifikovaných pekařů bychom přivítali rozhodně víc,“ uvádí generální ředitel společnosti NOPEK Bohumil Štanglica.
„Pekárny Nopek dnes mají 370 zaměstnanců a roční výrobu 360 milionů Kč. A pokud teď zůstaneme u čísel, v pekárnách vzniká 620 různých výrobků v ročním objemu 12 000 tun, které firemní vozy rozváží do 2200 odběrných míst,“ dodává Bohumil Štanglica.
V pekárně ve Hrušové se chleba peče od 60. let minulého století, podoba areálu se ale od té doby zásadně změnila. Hlavní provoz sídlí v prvním patře moderní haly, v přízemí se pečivo expeduje. „Pracujeme tady na tři směny, provoz se během 24 hodin nezastaví,“ vysvětluje vedoucí provozovny Jan Syrový a dodává: „Pekárna Hrušová má 80 zaměstnanců a vyrábíme tady přes 180 druhů pečiva.“
Před kynárnou, za kynárnou
Součástí výrobního úseku v hrušovské pekárně je samozřejmě sklad surovin a také úsek automatického dávkování surovin, který řídí počítač. Srdcem pekárny je pět výrobních linek a kynárny. „V kynárně pečivo kyne při teplotě 38 stupňů a sedmdesáti procentní vlhkosti, například naše jidáše hodinu až hodinu a čtvrt,“ upřesňuje vedoucí provozu Jan Syrový.
„Rohlíky se začínají péct okolo 18 hodiny a linka jede až do rána. V prostoru za kynárnami máme devět rotačních pecí, které stačí na veškerou výrobu. Kombinujeme automatickou a ruční výrobu. I když jsou naše linky velmi moderní a automatizované, některé procesy se bez lidské ruky rozhodně neobejdou. Například takové anglické rohlíky. Tam slaninu a sýr pokládáme ručně,“ dodává Jan Syrový.
Poměr žitné a pšeničné mouky se mění s dobou
V posledních letech se řada pekařských výrobků předpéká a zamrazuje. „I my jsme museli jít i s tímto, dá se říci, světovým trendem,“ vysvětluje generální ředitel pekáren NOPEK Bohumil Štanglica. „Hluboko zamražené výrobky v celkovém objemu naší produkce jsou ale jen 10 procent. Pečivo pečeme na devadesát stupňů, necháme odpářit a vystydnout, asi půl hodiny až hodinu. Potom pečivo vkládáme do tzv. šokového mrazáku, který má teplotu minus 38 stupňů.“
Čtěte takéNejvětší mlékárnu našeho kraje najdete v Hlinsku
„Stejně tak jako v případě zamrazování, reagujeme i na vzrůstající poptávku po cereálním pečivu. V současné době pečeme okolo 25 druhů chleba. Výroba klasického bochníku chleba klesá, stále častěji do našeho sortimentu zařazujeme chleby speciální, z celozrnné nebo žitné mouky,“ říká Bohumil Štanglica. „ Za poslední tři roky se skutečně poměr pšeničné a žitné mouky obrátil. V 60 procent objemu pečiva zpracováváme žitnou mouku,“ upřesňuje vedoucí provozu hrušovské pekárny Jan Syrový.
„Ať už jde o žitnou nebo pšeničnou mouku, měsíčně naše provozy spotřebují okolo 750 tun mouky,“ uvádí Bohumil Štanglica, který pokračuje v práci svého otce, zakladatele společnosti Bohumila Štanglici st. Výrobním ředitelem společnosti je Petr Štanglica, obchodním ředitelem Tomáš Štanglica. „I když je v pekárenském průmyslu konkurence a nároky i tlak velkých obchodních řetězců roste, svoji práci se snažíme dělat zodpovědně a také v nemalé míře investujeme do našich provozoven, od počátku firmy jsme do nových technologií a rozvoje investovali přes 200 milionů korun,“ uzavírá generální ředitel společnosti NOPEK Bohumil Štanglica.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka