Z Hlinska do přístavu. Potom na Seychely nebo do Ománu

4. únor 2017

Největší mlékárnu našeho kraje najdete v Hlinsku. Patří také mezi pětici největších zpracovatelů mléka v republice. Možná málokdo ví, že výrobky hlinecké mlékárny putují i na další kontinenty.

Mlékárna v Hlinsku má za sebou poměrně dlouhou historii. V roce 1939 získala pozemek na okraji města pro stavbu mlékárny švýcarská firma Nestlé. Do provozu mlékárnu uvedla 1. dubna 1943. Zpočátku vyráběla hlavně sušené nebo zahuštěné mléko. Zajímavé je, že některé původní technologie si mlékárna v Hlinsku zachovala dodnes, například nádoby na kondenzaci mléka.

Z Vysočiny se staly velehory

Hlinecká mlékárna byla na konci 40. let znárodněna a stát byl vlastníkem až do roku 1993. Dnes je mlékárna součástí holdingu Agrofert, obchodní značka Tatra vznikla v roce 1964. Za dobu svojí existence hlinecká mlékárna objem zpracování mléka překročila stonásobně. „Například v roce 1943 mlékárna zpracovávala dva miliony litrů mléka za rok. Dnes je to 215 milionů litrů českého mléka,“ vysvětluje generální ředitel mlékárny Jiří Tvrdík.

Obrovská násypka je součástí zařízení sušící věže, kde se vyrábí sušené mléko

Mlékárna Hlinsko a.s. má několik provozů. „Je to příjem mléka, kondenzace, máslárna, tvarohárna, sušírna a balírna a samozřejmě také pomocné provozy a sklady,“ uvádí ředitel výroby a provozu Ladislav Pekař. Nejmodernějším provozem je výroba tvarohu. „Tvarohárnu jsme vybavili novými technologiemi a v novém režimu spustili teprve před třemi lety,“ dodává Jiří Tvrdík.

V zimě příjemná, v létě dá zabrat

Nejvyšším bodem hlinecké mlékárny je tovární komín, který se tyčí do výšky 53 metrů. Nejvyšším místem vlastního provozu mlékárny je ale vrchol věže, v níž je zařízení pro výrobu sušeného mléka. Věž je od 40. let minulého století stále na svém původním místě. „Ve věži je horko i v zimě, ale když venkovní teplota v létě přesáhne třicítku, je práce na věži opravdu náročná, nehledě k prašnosti prostředí,“ potvrzuje provozní ředitel Ladislav Pekař.

Kamiony směřují i do přístavů

Téměř polovina veškeré produkce mlékárny z východočeského Hlinska míří na export. Kromě evropských zemí, jako je například Slovensko, Maďarsko nebo Španělsko, mlékárenské výrobky putují do celé řady exotických zemí.

„K největším odběratelům patří Spojené Arabské Emiráty nebo Thajsko. Obchodní partnery máme ve více než třiceti zemích. Loni se nám podařilo uzavřít nové dohody, začali jsme dodávat například do afrického Nigeru, na Seychelské ostrovy, Maledivy a máme také odběratele v Ománu,“ říká generální ředitel Mlékárny Hlinsko.

Máslárna je jedním z výrobních provozů hlinecké mlékárny
autor: BRA
Spustit audio