Nejvíc loriů žije v Janově. Uvidíte je tam v zoo?

4. červen 2022

Marcel Kohout z Janova u Litomyšle je zřejmě největší chovatel papoušků lori v celé Evropě. Zároveň se stará také o vlastní farmu na indonéském ostrově Bali. V Janově by chtěl vybudovat zoologickou zahradu.

S chovem papoušků čeledi lori začal Marcel Kohout před více než dvaceti lety. V té době byli tito papoušci sice populární, ve škále pestrosti se ale dali jen těžko sehnat. „V celé Evropě bylo možné z odchovů sehnat jen pár druhů loriů, tak tři, čtyři. Byla to pro mě výzva, chtěl jsem jejich chov rozšířit,“ vysvětluje Marcel Kohout.

Na světě existuje 150 druhů loriů, v současné době v Janově Marcel Kohout chová 36 druhů. „Jednotlivé poddruhy chovám zvlášť, abych udržel opravdu čisté linie, na tom mi záleží. Pokud získám ptáka, který nějakým způsobem vybočuje a zdá se mi, že je potomek kříženců, z chovu ho vylučuji.“ Marcel Kohout lorie odchovává celoročně, jejich snůšky i v jejich přirozeném prostředí nejsou vázané na roční období.

Kaše místo zrní

Pro lorie je typická pestrá škála barevnosti. Existují například i černí loriové, většina druhů ale hýří barvami, včetně těch nejrůznějších odstínů jedné barvy. Přirozeným domovem loriů je Indonésie, Austrálie a Oceánie. Původně obývali především tropické lesní porosty, ale zabydleli se také v horách nebo parcích.

Marcel Kohout v chovné hale loriů v Janově u Litomyšle

Jako první lorie přivezl do Evropy botanik Joseph Banks, který v druhé polovině 18. století doprovázel mořeplavce Jamese Cooka na jeho objevitelských cestách. V českých zemích se například lori mnohobarvý objevil na pražských výstavách exotických ptáků až o století později.

Chov loriů je poměrně náročný. Týká se to především nároků na jejich stravu. V přirozeném prostředí se totiž tito papoušci živí nektarem z květů a zralým ovocem. K tomu mají uzpůsobený především jazyk, který je dlouhý. „Zobák vypadá podobně jako u jiných papoušků, ale na konci jazyka mají loriové zakončení v podobě štětečků, kterými květy vylizují,“ upřesňuje Marcel Kohout. Jedinci chovaní v zajetí potřebují tedy podobné složení stravy jako v přírodě. Tu jim chovatelé tedy musejí dodávat v podobě kaší.

Zoologická zahrada?

Chov papoušků Marcela Kohouta je soukromý. V Janově by ale mohla vyrůst první zoologická zahrada v Pardubickém kraji. V ní chce dát Marcel Kohout prostor nejen exotickým druhům ptáků, ale své výběhy by tam měli i další zvířata, jako například velbloudi, surikaty, malé opice nebo třeba exotičtí motýli.

Čeleď papoušků lori je velmi pestrá, existuje asi 150 druhů loriů

Chovatel Marcel Kohout má připravený projekt a koupené pozemky, realizace zahrady se má ale odvíjet od výsledku referenda občanů Janova. Ti se mají, s největší pravděpodobností v září, vyjádřit k tomu, zda si zoologickou zahradu na katastru obce přejí či nikoliv. 

autor: BRA
Spustit audio

Související