Nejvíc řemesel poznáte v Letohradu

24. září 2016

Muzeum řemesel v Letohradu je největší muzeum svého druhu ve střední Evropě. Můžete se vydat po několika prohlídkových trasách. Počítejte ale s tím, že hodina vám rozhodně nestačit nebude.

Muzeum řemesel najdete v areálu Nového dvora v centru města. Hlavní expozice je umístěna ve třech patrech barokní sýpky. Součástí muzea jsou také výstavní prostory, kde si můžete prohlédnout starou zemědělskou techniku, automobilové veterány, historickou školní třídu a nebo ordinaci lékaře. Muzeum vzniklo z iniciativy sběratele a současného ředitele Pavla Tacla. První expozici v Letohradu otevřel v roce 2000.

Vyberte si trasu

Výstavní plocha Muzea řemesel má přibližně dva tisíce čtverečních metrů a stále se rozšiřuje. Stejně jako počet exponátů. V současné době si v muzeu můžete prohlédnout na padesát ucelených souborů řemesel. Počet exponátů jde ovšem do desetitisíců. Základní trasa A prochází historickou sýpkou.

Ve třech patrech barokní sýpky se například dozvíte, jak se vyrábělo mýdlo, svoje dílny tu má švec, krejčí, řezbář nebo holič. Podívat se můžete přímo do vesnické hospody, ale uvidíte i řemesla, která dnešní děti jen těžko znají - sedláře, kartáčníka nebo paramentáře. V sýpce uvidíte i starou hasičskou techniku. Historická vozidla, saně a kočáry si můžete prohlédnout v bývalé hraběcí kočárovně.

Muzeum řemesel v Letohradě

Usedněte do školních škamen a zastavte se u zubaře

Při návštěvě Muzea řemesel si můžete prohlédnout autentickou starou školní třídu, včetně břidlicových tabulek, historických dokumentů a vysvědčení. V roce 2013 muzeum otevřelo historickou ordinaci zubního lékaře a gynekologa. I když vás pohled na vrtačky a lékařské nástroje z dvacátých let minulého století pravděpodobně trochu vystraší, v multimediální expozici se dozvíte řadu zajímavostí z historie medicíny.

Nákup v koloniálu

Pokud se v Muzeu Řemesel vydáte po mechanické trase B, uvidíte staré pily, katry a historické soustruhy. Restaurátoři Muzea řemesel se snaží o to, aby stroje byly funkční. V chodu si je návštěvníci mohou prohlédnout třeba při tradiční akci muzea, na Řemeslnické sobotě.

Historická školní třída

Muzeum řemesel vám nabídne i pohled do starého koloniálu. Vybavení je původní, obchod v této podobě fungoval kdysi v obci Jásenné. Cenným souborem, který muzeum získalo, je také vybavení historické galanterie. Muzeum řemesel si oblíbili české i zahraniční filmové štáby. Pro natáčení filmu v čínské produkci Poslední vízum využili filmaři například historickou zubní vrtačku z roku 1940. Vybavení ordinace dentisty z let 1860 - 1880 si brzy zahraje například v životopisném filmu o Albertu Einsteinovi.

Sto tun v pohybu

Pro návštěvnickou sezónu v roce 2017 Muzeum řemesel připravuje novou expozici. Bude se jmenovat Sto tun v pohybu a návštěvníci v ní uvidí hlavně velké stoje. Největším bude desetimetrový lis na chmel z roku 1880. K unikátům patří i tkalcovský stav z roku 1924, jeden z prvních litinových stojů na Orlickoústecku.

Muzeu se nedávno podařilo koupit originální vybavení zlatnické dílny ze Šumperka, s pětimístným ryteckým stolem, píckou na vypalování nebo strojem na lisování štítků na turistické hole. Sbírky muzea v poslední době obohatila také stará lovecká bryčka letohradského hraběte Stubenberga, která je teď v péči restaurátorů.

autor: BRA
Spustit audio