Nenechte se od pojišťoven uvařit jako žáby, radí odborník v oblasti povinného ručení

10. březen 2021

Povinné ručení je skutečně povinné pro každého majitele dopravního prostředku. Jeho ceny se ale liší, každá pojišťovna nabízí jiné výhody. Ale pozor, nenechte se na začátku ukolébat příjemnou cenou.

Finanční poradce Radim Frolík přirovnává postupný nárůst ceny povinného ručení k vaření žab. „Když hodíte žábu do vroucí vody, tak chce za každou cenu vyskočit. Ale když ji dáte do příjemně vlažné vody, bude se jí to líbit, a vy pak můžete přihřívat a přihřívat. Některé pojišťovny si vás také nejdřív hýčkají a s postupem let zdražují, aniž byste si toho všimli," varuje Radim Frolík.

Proto je dobré si ceny povinného ručení hlídat, porovnávat, a pokud se vám narůstající cena nelíbí, ozvat se. „Pojišťovny do jisté míry zkouší, co vydržíme. Proto si včas do své pojišťovny zavolejte a pohrozte odchodem k jiné společnosti, kde nabízejí výhodnější povinné ručení,“ říká poradce. 

Povinné ručení lze sjednat online

Současná nepříznivá doba má podle poradce Radima Frolíka jedno velké plus. Umožňuje lidem jednat s úřady online. Platí to i v případě vypovězení povinného ručení a jeho nového sjednání.

„Všechno vyřešíte z pohodlí domova. Jenom pozor, výpověď povinného ručení musíte stihnout na pojišťovnu doručit do šesti týdnů od výročí. Proto doporučuji hlídat si datum výročí, tzn. datum, odkdy pojistka platí, a včas se začněte zajímat o další platbu. Pokud se tím nechcete zabývat, oslovte některého finančního poradce, který bude placení povinného ručení hlídat za vás,“ radí odborník. 

Jaké škody kryje povinné ručení a co všechno je dobré mít u sebe při dopravní nehodě? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související