Není věnec jako věnec. Nespleťte si dušičkový s adventním

31. říjen 2016

Věnečky jsou základem dušičkové, ale i adventní výzdoby. Každý, kdo má šikovné ruce, zvládne výrobu jednoduchého věnce sám. Takový vlastnoručně vyrobený věnec má pak daleko větší hodnotu, než ten koupený. Ale v takzvaném motání dušičkových a adventních věnců jsou rozdíly.

K dušičkám i k adventu patří věnec. To je společný symbol. Kruh symbolizuje spojení života a smrti, nekonečno, věčnost. Přinejmenším připomíná slunce. A jak dušičky, tak advent jsou svátky vhodné k zamyšlení nad životem a smrtí. „Ale jen k poklidnému zamyšlení, ne sebelítostnému fňukání,“ připomíná zahradník František Hlubocký.

Který věnec na hrob a který na adventní stůl

Na hřbitovy patří věnce chundelatější, rozcuchanější a vyšší. Zdobíme je šípky, jeřabinami, suchými květinami, růžičkami z barevných listů. Věnce mohou být pestré, stejně jako je pestrý podzim.

Adventní věnce by měly být uhlazenější, když po nich přejedete rukou, tak by měly být jako samet. Zdobíme ořechy, šiškami a dalšími plody, které symbolizují život, nikoliv sušenými květinami. Nejlepší je vyrábět věnce z větviček jedle. Ale můžete se projít po zahradě a nastříhat si cypřiše nebo tuje a nakombinovat to.

„Z borovice je úžasný adventní věnec, ale musí to být ze staré borovice, která se skácí a má krátké štětičky nahoře,“ prozrazuje svůj tip František Hlubocký.

Telefonické dotazy posluchačů:

Jak to udělat, aby rajčata do zimy zčervenala

Máte ještě na záhoně zelená rajčata a je vám líto je vyhodit? Zelená barva plodů by měla být světlejší, než listy. Taková nažloutlá rajčata dozrávají dobře. Lísku nebo bedýnku vysteleme senem a rajčata vyrovnáme jedno vedle druhého, ale neměla by se dotýkat.

Někdo každé rajče ještě balí do papíru. Ale to podle Františka Hlubockého není nutné. Teplota na skladování by měla být kolem patnácti stupňů. Na rychlejší dozrání si pár rajčat můžete vyskládat do kuchyně na okno, taková rajčata dozrají rychleji.

Kam uskladnit papriky feferonky a další minipapričky

Teplota skladování by neměla být příliš vysoká a nevybírejte příliš osluněné místo. Ideální sever, severovýchod, severozápad, teplota do patnácti stupňů. Může to být třeba netopená veranda nebo chodba. Papriky budou stejně opadávat, ale plody snad ještě dozrají.

Jak a kdy sázet česnek

Česnek se sází ve třetí trati. Co to znamená? Jeden rok na podzim zaryjeme čerstvý hnůj a příští rok zasadíme brambory, celer, rajčata nebo okurky. Druhý rok už čerstvý hnůj nezarýváme, Třetí rok je dobré nasázet na dané místo ranou zeleninu nebo tam na dvakrát vypěstovat salát nebo ředkvičku. Pak teprve na podzim nasázet česnek a dobře nahnojit. Ale pozor! V žádném případě ne čerstvým hnojem, ale kompostem nebo cereritem.

„Kdo má lehkou a záhřevnější půdu, nemusí se sázením spěchat. Kdo má těžší půdu, může už sázet. Už to vypuklo a můžeme pracovat,“ radí František Hlubocký.

Novinka - zkuste vysadit úžasnou ozimou cibuli

Pomalu se tato novinka vžívá. Sází se stejně jako česnek. Vyraší velice brzy zjara, dřív než pažitka. Vy pak taháte mladé cibulky i s natí a ochutnáváte první jarní a zdravé dobroty přímo z vlastní zahrádky.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.