Neznámá Moravská Třebová. Kde měli orloj a kam se vydat na Měsíc?

18. červenec 2021

V Moravské Třebové je řada míst, která ještě nevydala svá tajemství. Neprozkoumané je tamní podzemí, i nad zemským povrchem se ale objevují stále nové záhady a tím i potvrzuje skutečnost, že je Moravská Třebová stále ještě docela neznámá.

Málokdo asi ví, že se město mohlo pyšnit skutečným orlojem. Hodinový stroj sestrojil na náklad Ladislava z Boskovic mistr Vavřinec z Litomyšle a byl umístěn na jedné z městských bran, takzvané Dolní, v dnešní ulici Čs. Armády.

Nejednalo se jen o nějaké složitější hodiny, byl to orloj se dvěma ciferníky, sochami andělů, které vycinkávaly kladívky melodii. Další figurky například ukazovaly běh času a z horního okna vyhlížela postava muže, která držela provaz zvonu. Bohužel orloj stejně jako celé město zasáhl ničivý požár na konci 16. století. 

Půl milionů litrů piva ročně

Mázhausy domů na náměstí v Moravské Třebové připomínají bohatou historii výroby piva

Málo známá je také historie Moravské Třebové jako města piva a pivovarnictví. Tu mimo jiné připomínají také goticko-renesanční doby na náměstí, a hlavně jejich mázhausy. Ty jsou samy o sobě nesmírně zajímavé pro unikátní klenby a malby na nich. Mázhausy obecně sloužily jako místo, kde se provozovalo řemeslo, majitelé domů pak žili až v patře. A je zřejmé, že v řadě moravskotřebovských mázhauzů se vařilo pivo, dokládají to také tamní fresky se znázorněním pijáků. Nebo mílové právo, které město získalo už ve 14. století.

Obrovskou oblibu piva z Moravské Třebové také dokládají účetní záznamy i ty v kronikách. Objevuje se v nich třeba příběh o tom, jak moravskotřebovské pivo rádi pili až ve vzdálené Olomouci. Dokonce se tamní správci města snažili jeho prodej zakázat, ale setkalo se to s tak velkým odporem, že zákaz padl. Dokonce je uvedeno, že se ročně v Olomouci v 2. polovině 16. století vytočilo přes dva tisíce sudů moravskotřebovského piva, což je asi půl milionů litrů!

Z Lorety až na Měsíc

Venkovní fresky loretánské kaple v Moravské Třebové složitě restaurovali restaurátoři z Pardubické univerzity

Až do nedávna bylo poměrně neznámou informací také to, že mají v Moravské Třebové loretánskou kapli. Ta je dokonce jedinou takovou dochovanou v Pardubickém kraji. Není divu, kaple byla dlouho zavřená a podepsal se na ní zub času i nevlídné zacházení za minulého režimu. Venkovní fresky už ale opravili, a to opravdu unikátním způsobem restaurátoři z Pardubické univerzity. Vnitřní výmalba na obnovu ještě čeká. Je ale v případě zájmu možné se do interiéru kaple podívat. Zaujme tam také původní dřevěný oltář a na prozkoumání čeká tamní krypta.  

Vypadá to jako krajina na Měsíci nebo jako něco z jiného světa. Pozůstatky důlní činnosti na Hřebečském hřbetu u silnice mezi Moravskou Třebovou a Svitavami vytvořily uprostřed lesů cosi, co vypadá jako skála z hodně zvláštního až mimozemského materiálu. Není divu, že se tam tomu přezdívá „měsíční krajina“ a jezdí se na ni dívat lidé z blízkého i dalekého okolí. Zastavit se tam mohou třeba při putování po naučné stezce i cyklostezce s názvem Hřebečské důlní stezky.

Spustit audio

Související