Nezralé tropické ovoce může být toxické. Nejlepší je podle pěstitelky sebrané ze země

21. září 2023

Elisabeth Kapitánova se věnuje pěstování tropického ovoce tři roky. S manželem se přestěhovala na Kanárské ostrovy, kde teď oba tráví čas na plantáži. Do Česka podle sezony dováží dračí ovoce, maracuju, mango, ananas, avokádo, karambolu, papáju a další plodiny.

Práce na plantáži na ostrově La Palma byla pro Elisabeth Kapitánovou a jejího manžela velkou změnou. „Já jsem vystudovaný restaurátor knih. Představovala jsem si, že budu dělat archiváře třeba na zámku v Pardubicích. Zatímco manžel má personální agenturu pro IT,“ směje se pěstitelka.

Nyní Elisabeth tráví většinu svého času mezi tropickým ovocem. „Všichni si plantáž představují rovnou, udržovanou, bez plevele. To není náš případ. Jsme ekologická plantáž a veškeré pozemky jsou ve svahu, takže není možné používat žádnou techniku. Proto to vypadá trochu jako džungle,“ popisuje.

Vychladit, ale nepodchladit!

Tropické ovoce nesnáší podchlazení, přijde tak o většinu vitamínů. Správně by se mělo skladovat v pokojové teplotě. Podle Elisabeth ale nejlépe chutná vychlazené, proto doporučuje dát například dračí ovoce nebo mango zhruba půl hodiny před konzumací do ledničky.

Plantáž je ve svahu a plná kaktusů. Její údržba není jednoduchá

Cizokrajné plodiny, které se v Česku prodávají, jsou často nezralé. To může být problém. „U velké řady odrůd je nutné nechat je přirozeně dozrát, jinak nemají ani vitamíny, ani chuť. Hlavně často bývají toxické, to platí především o maracuji. My ovoce sbíráme opravdu až spadne na zem. Tím máte jistotu, že je připravené k jídlu,“ vysvětluje pěstitelka.

Relaxační limonáda z maracuji

Maracuja obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a má relaxační účinky. Pokud si toto ovoce dopřejete, nevyhazujte slupku, ale vylouhujte ji ve vodě. Poté ji můžete popíjet jako čaj nebo limonádu. Elisabeth konzumaci tohoto nápoje doporučuje navečer pro lepší spánek.

Jak vypadá ovoce mamey sapote? Jak se pěstují ananasy? A jaké tropické ovoce si můžete jednoduše vypěstovat i doma? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související

  • Znáte exotické ovoce?

    Ve specializovaných obchodech, ale i obchodních řetězcích můžete sehnat celou řadu exotických plodů. V létě je ale sortiment exotického ovoce omezenější, protože ne...

  • Vyznáte se v exotickém ovoci? Otestujte se!

    V obchodech dnes není problém koupit ananas, avokádo, fíky, karambolu, kokosový ořech, limetky, mango, physalis nebo tamarind. Problémem ale může být vyznat se v ni...