Hummus

Potřebujete: plechovku cizrny nebo 200g suché cizrny, šťávu z 1-2 citrónů, 1-2 stroužky česneku, 2 špetky soli, 3 lžíce Tahini (pasta ze sezamového semínka), 1 lžičku papriky (sladká, pálivá podle chuti), olivový olej

Postup:
Pokud máme suchou cizrnu, necháme ji aspoň 12 hodin odmočit ve vodě a pak propláchne, scedíme a v hrnci zalijeme vodou 2cm nad cizrnu. Pod poklicí vaříme na malém ohni asi 1,5 hodiny. Po hodině občas kontrolujme a odstraňujeme pěnu, která se tvoří. Že je cizrna uvařená, poznáme, když se jednoduše rozjede zrnko mezi prsty po zmáčknutí a nejsou cítit pevné části. Uvařenou nebo z plechovky scezenou cizrnu dáme do mixéru, přidáme sůl, citronovou šťávu, česnek a zapneme. Po lžících přidáváme Tahini (recept viz níže) a necháme mixovat do konsistence bramborové kaše. Pokud je kaše moc hustá, můžeme ředit vlažnou vodou nebo cizrnovým vývarem. Hotové dáme do misky nebo talíře, uprostřed rozhrneme. Jemně posypeme paprikou a pocákáme olivovým olejem. Podáváme s pitou chlebem nebo arabským chlebem.

Tahini

Potřebujete:
4 hrnky sezamového semínka,
1/2 hrnku kuchyňského oleje

Postup:
Semínko nasypeme na plech a dáme péct na 200 stupňů a občas tím zatřepeme. Pečeme 5-10 minut (pouze zahřát do vzniku aroma). Necháme vychladnout, poté nasypeme do mixéru, přidáme olej a mixujeme do konzistence jemné pasty.

autor: posluchač