Ďábelské okurky

Potřebujete (na 3 litrové sklenice):3kg salátových okurek,10dkg soli,½ l octa,¾ l bílého vína,¾ l vody,1 svazek libečku,2 lžíce drceného pepře,2 lžíce zeleného pepře,2 lžíce hořčičného semínka,½ kořenu křenu,5 stroužků česneku,3 bobkové listy,25dkg cukru

Postup:
Okurky oloupeme, podélně rozkrojíme a vydlabeme jádra, nakrájíme na stejné kousky jako hranolky, osolíme a necháme přes noc stát. Druhý den rozdělíme do sklenic. Křen nastrouháme, česnek jemně nasekáme. Dáme vařit vodu, víno a ocet, přidáme libeček, pepř, hořčičné semínko, křen a česnek, bobkový list a cukr. Nálev převaříme. Když vychladne, zalijeme nálevem okurky ve sklenicích. Sklenice uzavřeme a necháme nejméně týden odstát nebo je můžeme sterilovat.

autor: posluchač

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.