Ďábelské okurky
Potřebujete (na 3 litrové sklenice):3kg salátových okurek,10dkg soli,½ l octa,¾ l bílého vína,¾ l vody,1 svazek libečku,2 lžíce drceného pepře,2 lžíce zeleného pepře,2 lžíce hořčičného semínka,½ kořenu křenu,5 stroužků česneku,3 bobkové listy,25dkg cukru
Postup:
Okurky oloupeme, podélně rozkrojíme a vydlabeme jádra, nakrájíme na stejné kousky jako hranolky, osolíme a necháme přes noc stát. Druhý den rozdělíme do sklenic. Křen nastrouháme, česnek jemně nasekáme. Dáme vařit vodu, víno a ocet, přidáme libeček, pepř, hořčičné semínko, křen a česnek, bobkový list a cukr. Nálev převaříme. Když vychladne, zalijeme nálevem okurky ve sklenicích. Sklenice uzavřeme a necháme nejméně týden odstát nebo je můžeme sterilovat.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://pardubice.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://pardubice.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.