Ochlebník z Moravy

Potřebujete:400g hladké mouky,lžička soli,lžička celého kmínu,kostka kvasnic,sklenice mléka,špek,česnek

Postup:
Z mléka, trochy mouky a kvasnic vytvoříme kvásek, který zapracujeme do mouky a řádně vypracujeme těsto. Necháme asi půl hodiny kynout a poté rozválíme na plech vyložený pečicím papírem. Z těsta bychom měli mokrýma rukama vytvořit kulatou placku, která vypadá jako vysoká pizza – asi 2 cm. Necháme ještě chvíli kynout. Mezitím nakrájíme špek na hranolky a jednotlivé kousky mírně zatlačíme do těsta. Špekem nešetřeme. Vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme asi 20 minut. Poté přidáme teplotu na 230 stupňů, aby se vytvořila kůrčička a ochlebník byl upečený dozlatova. Během pečení může tuk ze špeku stékat z ochlebníku, ale po vyndání z trouby se vsákne. Po upečení ochlebník potřeme utřeným česnekem smíchaným s půl sklenicí vody. Podává se k vínu.

autor: posluchač

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.