Velikonoční řezy
Potřebujete:Těsto: 45dkg hladké mouky, 1dkg amonia (cukrářské kvasnice), 9dkg tuku, 10 ½ dkg cukru, 1 vejce, 1 žloutek, 6 lžic mléka Krém: 0,5l mléka, trochu cukru, vanilkový pudink, 2 lžičky kakaa, 1 žloutek, 20 dkg másla, 15 dkg cukru, Poleva: 12dkg cukru, 8dkg másla, 100% tuk, 3 lžičky kakaa, půl vanilkového cukru, 1lžičku solamilu, rumovou esenci, 2 lžíce vody
Postup:
Na vál dáme mouku a promícháme s amoniem. Do toho rozdrobíme tuk, přidáme cukr, celé vejce, žloutek a mléko. Vypracujeme těsto, aby bylo hladké. Rozdělíme ho na tři díly. Z každého vyválíme placku a každou zvlášť dáme péct na stejně velkém plechu na pečící papír, protože je pak na sebe zchladlé skládáme. Vychladlé placky mažeme krém a skládáme na sebe (placka, krém, placka, krém, placka) . Vrch polijeme čokoládovou polevou. Krém: Smícháme mléko a trochu cukru a přivedeme do varu. V trošce mléka rozmícháme vanilkový pudink, 2 lžičky kakaa, 1 žloutek a za stálého mícháme vlijeme do vařícího se mléka a necháme vychladnout. Mezi tím utřeme v míse máslo a cukr a po lžičkách přidáváme za stálého míchání pudinkovou kaši. Poleva: Do hrnce dáme cukr, máslo a polovinu tuku, přidáme kakao, vanilkový cukr, solamyl, rumovou esenci a vodu. Za stálého míchání necháme přejít varem, odstavíme a mícháme do zhoustnutí. Polevu nalijeme na naplněné placky. Necháme v chladu rozležet.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.