Smetanové řezy s drobenkou

Potřebujete: Těsto: 100g másla, 180g krupicového cukru, 3 vejce, 300g polohrubé mouky, 1 lžičku jedlé sody, 200g zakysané smetany, Drobenka: 200g cukru, 2 lžičky skořice, 200g vlašských ořechů, 80g másla

Postup:
Těsto: Změklé máslo utřeme s cukrem a vejci, pak vmícháme mouku se sodou a na konec smetanu. Polovinu těsta rozetřeme na vymazaný plech. Drobenka: Smícháme všechny suroviny a rukama propracujeme na drobivou hmotu. Těsto na plechu posypeme polovinou drobenky a potřeme zbylým těstem. Navrch nasypeme zbytek drobenky. Vzniknou nám čtyři vrstvy (těsto, drobenka, těsto, drobenka). Pečeme při 180 stupních asi 50 minut. Necháme vychladnout, nakrájíme na řezy.

autor: posluchačka Českého rozhlasu

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.