Jahelný nákyp
Potřebujete: na kaši: 250g jahel, 5dcl mléka, 4 kostky cukru, 3dkg másla, špetku solidalší: 8dkg másla, 12 dkg práškového cukru, 1 vanilkový cukr, 4 žloutky, citrónová kůra, 4dkg strouhaných mandlí nebo ořechů, tuhý sníh z bílků, rozinky nebo švestky
Postup:
Jáhly spaříme vařící vodou, vodu slijeme a znovu spaříme, aby jáhly nebyly hořké, pak prolijeme studenou vodou. Do hrnce dáme jáhly a zalijeme polovinou mléka, přidáme kostky cukru, máslo a sůl a vaříme. Postupně přidáváme zbylé horké mléko. Uvaříme do změknutí. 8dkg másla, práškový cukr, vanilkový cukr a žloutky a citrónovou kůru utřeme. Pak přidáme strouhané mandle, tuhý sníh a rozinky nebo švestky, které můžeme předem namočit. Připravenou jáhlovou kaši promícháme se směsí. Formu vytřeme tukem, vysypeme strouhánkou a přidáme smíchanou kaši se směsí. Pečeme v mírně rozehřáté troubě asi 45 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://pardubice.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://pardubice.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.