Smetanová česnečka s rozmarýnem a parmezánem

Potřebujete:Na 4 porce: 500g hovězího masa s kostí, hrst libečku, 150ml suchého bílého vína, 2 snítky čerstvého rozmarýnu nebo 1 lžičku sušeného, sůl, pepř, 5 stroužků česneku, 200ml 12% smetany na vaření, 2 vejce, 200 g sýru ementál a 100 g sýru parmezán nebo 150 g sýru gran moravia

Postup:
Hovězí na polévku (nejlépe žebra nebo jiné kosti) vložíme spolu s libečkem do asi 1,5 litru vody a necháme asi 2 hodiny pomalu vařit na mírném plamenu. Pak kosti i libeček vyndáme a sesbíráme přebytečný tuk. Pokud je ho opravdu hodně, necháme vývar nejdřív trochu zchladnout, aby tuk ztuhl, pak jej sesbíráme jednoduše lžící. Do připraveného vývaru přilijeme víno, přidáme rozmarýn, sůl, pepř a prolisovaný česnek a vše asi 5 minut necháme provařit. Pak polévku scedíme, rozklepneme do ní dvě vejce a ta rozšleháme. Nakonec do hrnce, který už jsme odstavili z plotny, přilijeme smetanu. Polévku servírujeme posypanou nahrubo nastrouhaným ementálem a na hoblinky nastrouhaným parmazánem.

autor: posluchačka Českého rozhlasu

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.