Smetanová česnečka s rozmarýnem a parmezánem
Potřebujete:Na 4 porce: 500g hovězího masa s kostí, hrst libečku, 150ml suchého bílého vína, 2 snítky čerstvého rozmarýnu nebo 1 lžičku sušeného, sůl, pepř, 5 stroužků česneku, 200ml 12% smetany na vaření, 2 vejce, 200 g sýru ementál a 100 g sýru parmezán nebo 150 g sýru gran moravia
Postup:
Hovězí na polévku (nejlépe žebra nebo jiné kosti) vložíme spolu s libečkem do asi 1,5 litru vody a necháme asi 2 hodiny pomalu vařit na mírném plamenu. Pak kosti i libeček vyndáme a sesbíráme přebytečný tuk. Pokud je ho opravdu hodně, necháme vývar nejdřív trochu zchladnout, aby tuk ztuhl, pak jej sesbíráme jednoduše lžící. Do připraveného vývaru přilijeme víno, přidáme rozmarýn, sůl, pepř a prolisovaný česnek a vše asi 5 minut necháme provařit. Pak polévku scedíme, rozklepneme do ní dvě vejce a ta rozšleháme. Nakonec do hrnce, který už jsme odstavili z plotny, přilijeme smetanu. Polévku servírujeme posypanou nahrubo nastrouhaným ementálem a na hoblinky nastrouhaným parmazánem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka