Hajducká polévka
Potřebujete:1-1/2l masového vývaru, 5 brambor, 2 cibule, 1 petržel, ¼ celeru, ½ pórku, 2 housky, 20dkg paprikové klobásy, 2 lžíce sádla, 2dcl smetany, sůl, 1 lžíce sladké papriky, Vegeta, petrželová nať
Postup:
Paprikovou klobásu uvaříme. Na tuku zpěníme cibuli, zasypeme mletou paprikou, promícháme a zalijeme vývarem. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, celer, petržel, pórek a housky. Osolíme a přivedeme do varu. Když vše změkne, polévku přecedíme, propasírujeme nebo rozmixujeme ponorným mixérem a vaříme ještě asi 15 minut. Pak polévku dochutíme Vegetou, zjemníme smetanou. Přidáme uvařenou klobásu, nakrájenou na kostičky a petrželovou nať.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.