Šípková marmeláda

Potřebujete:šípky, gel fix, cukr, voda

Postup:
Šípky omyjeme, vyčistíme, oloupeme a vyndáme jádra a znovu propereme, aby tam nezůstaly žádné „chloupky“. Pak podlijeme vodou a vaříme zhruba hodinu až dvě, až se šípky rozvaří. Pomeleme nebo rozmixujeme a prolisujeme. Přidáme gel fix a cukr a znovu rozvaříme do zhoustnutí. Ještě teplé plníme do sklenic, zavíčkujeme a sklenice obrátíme. Necháme chvíli otočené, než se víčka přichytnou.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.