Zapečený chřest se šunkou a sýrem
Potřebujete:1/2kg chřestu, Citrónová šťáva, Sůl, 4 plátky šunky, Máslo na vymazání misky, 50g tvrdého sýra, Petrželka, Žloutek, 100ml smetany
Postup:
Oloupaný chřest bez dřevnatých konců zakapeme citrónovou šťávou a svážeme nití do svazečku. Vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 10-15 minut. Po uvaření odstraníme nit a na rozložené plátky šunky rovnoměrně rozprostřeme, zabalíme a vložíme do máslem vymazané zapékací misky, posypeme sýrem, petrželkou a zalijeme žloutky, zamíchanými ve smetaně. V předehřáté troubě zapékáme 10 minut. Podáváme s vařenými bramborami.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.