Zapečený chřest se šunkou a sýrem

Potřebujete:1/2kg chřestu, Citrónová šťáva, Sůl, 4 plátky šunky, Máslo na vymazání misky, 50g tvrdého sýra, Petrželka, Žloutek, 100ml smetany

Postup:
Oloupaný chřest bez dřevnatých konců zakapeme citrónovou šťávou a svážeme nití do svazečku. Vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 10-15 minut. Po uvaření odstraníme nit a na rozložené plátky šunky rovnoměrně rozprostřeme, zabalíme a vložíme do máslem vymazané zapékací misky, posypeme sýrem, petrželkou a zalijeme žloutky, zamíchanými ve smetaně. V předehřáté troubě zapékáme 10 minut. Podáváme s vařenými bramborami.

autor: posluchači ČRo

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.