Čokoládová bábovka

Potřebujete:5 vajec 2 1/2 hrnku polohrubé a hladké mouky (půl na půl)2 1/2 hrnku práškového cukru 3 vrchovaté lžíce kakaa 6 lžic mléka 1 máslo Prášek do pečiva Vanilkový cukr

Postup:
Máslo rozkrájíme do kastrolku, přidáme kakao, cukr a mléko a rozpustíme ve vodní lázni. Pozor, směs se nesmí škvařit. Z této hmoty odebereme jednu třetinu na následné potření po upečení. Do zbylých dvou třetin přidáme vejce se špetkou soli, důkladně zašleháme a nakonec přimícháme mouku, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Pečeme pomalu při 160ti stupních. Po upečení potřeme čokoládovou hmotou, kterou jsme si na počátku oddělili.


Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.