Velikonoční ptáčci z kynutého těsta

Potřebujete: V Krkonoších hospodyně vyráběly z kynutého těsta ptáčky. Pokud to ještě stihnete, můžete si je připravit z půl kilogramu polohrubé mouky, 40 gramů droždí, čtyř žloutků, jednoho vejce, 15 dekagramů cukru, špetky soli a mléka.

Postup: Z trochy mléka, droždí a lžičky cukru uděláte kvásek. Ze všech přísad s přidáním vlahého mléka uděláte těsto, vyválíte silnější váleček a na něm uděláte uzel. Na kratším konci vytvarujete hlavičku se zobáčkem, po stranách zapíchnete sušené borůvky jako očička. Druhý delší konec představoval ocásek, na který se vidličkou vytiskla peříčka. Ptáček musel mít po upečení zvednutý zobáček, pokud mu hlavička klesla, sousedky říkaly: "Ta to neumí, peče chcíplý".

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.