Osvěžující cuketa (salát)
Potřebujete: 4 mladé cukety (do 20 cm, 3-4 cm v průměru), 200 ml octa, 100-150 ml cukru (dle chuti), 150 ml vody, 1 plná lžička soli, 1/2 lžičky sušené bazalky, pepř, dle chuti ještě špetka pálivé mleté papriky
Postup: Cukety neloupeme, jen nakrájíme na kolečka (3-4 mm). Z octa, cukru, soli a vody uvaříme marinádu, ke konci přidáme koření. Do horké marinády přidáme kolečka cuket, lehce zamícháme a necháme vychladit. Odkapané, ještě ponecháme chvíli v lednici a podáváme jako salát. Kdo má rád, může přidat do marinády společně s cuketou ještě kolečka cibule, předem povařená 3 minuty.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.