Houbová čalamáda

Potřebujete: 1 kg cibule, nadrobno nakrájet, 1 kg papriky červené i zelené, jedno a půl až dvě kila hub

Postup: Houby nakrájíme na kousky, povaříme 2 až 5 minut, scedíme a opereme. Smícháme s cibulí a paprikou v kastrolu a připravíme si nálev:
Nálev: 3 dcl vody, 4 dcl octa, 6 dkg soli, 25 - 30 dkg cukru krystalu, 10 kuliček nového koření, 5 - 10 bobkových listů. Nálev svaříme, necháme vychladnout, smícháme s výše uvedenými ingrediencemi, necháme na 24 hodin odležet, občas zamícháme. Druhý den dáváme do skleniček a sterilujeme při 100 stupních půl hodiny.
Čalamáda se přidává například ke grilovanému kuřeti, hodí se pod maso i samostatně coby houbový salát.

Recept nám diktovala paní Marie Koubová z obce Orel, děkujeme.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.