Povidlová omáčka
Potřebujete: 25 dkg švestkových povidel, skořice, citronová kůra, šťáva z citronu, máslo, a mouka na jíšku
Postup: Povidla nebo sušené švestky rozvaříme ve vodě. Ve vedlejším kastrolku si připravíme z másla a mouky jíšku, kterou zalijeme studenou vodou a povaříme. Do takto připraveného bešamelu vložíme povařené švestky a na závěr ochutíme skořicí a citronovou kůrou. Můžeme přidat i hřebíček.Podle chuti přisladíme a trochu osolíme. Když je omáčka řidší, nastrouháme do ní ještě perník. Nakonec přidáme lížici rumu. Když je omáčka naopak hustá, přidáme vývar z uzeného masa. Podáváme s vařeným uzeným masem - nejlepší je krkovička a bramborovým knedlíkem.
Kdo má rád, může omáčku zjemnit smetanou.
Recept nám zaslala Olga Malinová, Pardubice. Děkujeme.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.