Vánoční rybí polévka s hrachem

Potřebujete: 1 kapří hlava, ocas a vnitřnosti, 1 a 1/4 l vody, 10 dkg kořenové zeleniny, 5 dkg cibule, 5 dkg vařeného sítem propasírovaného hrachu (nejlepší je loupaný půlený žlutý), několik stroužků česneku, sůl, zelená petrželka, 1 žemle jako vložka, 2 dkg tuku, máslová jížka

Postup: Do malého množství osolené vody dáme vařit hlavu bez skřelí a ocas. Maso opatrně obereme z kostí a pokrájíme na menší kousky. Zeleninu a cibuli nakrájíme nebo nastrouháme na nudličky, osmahneme ne tuku, přidáme do vývaru z rybího masa a povaříme. Pak vmícháme prolisovaný hrách a zahustíme máslovou jížkou a ještě chvíli povaříme. Očištěné jikry nebo mlíčí vaříme zvlášť a přidáme až do hotové polívky spolu s obraným masem. Polívku osolíme a dochutíme petrželkou a česnekem. Podáváme se žemlí nakrájenou na kostičky, osmaženou na tuku.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.