Polévka z kachních nebo drůbežích krků
Potřebujete: 2 kachní krky nebo 4 - 5 kuřecích, litr a půl vody, 1 cibule, pepř, česnek, 5 dkg hladké mouky, 5 dkg sádla, majoránka, petželka, kořenová zelenina podle chuti
Postup: Krky uvaříme v tlakovém hrnci, kachní musíme vařit déle, než kuřecí, vaříme společně s cibulí, stroužkem česneku a celým pepřem. V kastrolku si uděláme jíšku - ze sádla a hladké mouky. Po uvaření vyjmeme krky z hrnce, do vývaru přidáme kořenovou zeleninu, jíšku a povaříme. Polévka je hutná, dá se využít jako hlavní jídlo.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.