Boršč s červenou řepou

Potřebujete: 1 cibule 100 g celeru 100 g mrkve 100 g petrželového kořene 100 g červené řepy 100 g syrového nebo kvašeného zelí 3 brambory 5 lžic slunečnicového oleje 1 velký bobkový list 1 lžička mleté papriky 1 lžičky bazalky nebo nati řebříčku sůl popř. vinný ocet sekaná petrželová nať 2 lžíce kysané smetany

Postup:
Červenou řepu očistíme, nakrájíme na kostičky a podusíme zvlášť na oleji. Očistíme a nakrájíme zeleninu. Brambory a mrkev na kolečka, celer a petržel na jemné hranolky, zelí na jemné nudličky. Na zbylém oleji osmažíme jemně nakrájenou cibuli, zapražíme mletou papriku a zalijeme 1 l vody. Přivedeme do varu a vkládáme zeleninu v tomto pořadí: mrkev, petržel, celer, zelí, podušená červená řepa a brambory, vždy s odstupem - asi 2 minuty. Vše povaříme ještě 10 minut s bobkovým listem a bazalkou. Dochutíme solí, popř. octem a necháme ještě asi 15 minut v teple rozležet. na talířích zdobíme sekanou petrželovou natí a lžičkou kysané smetany. Hodí se i jako lehké hlavní jídlo s celozrnným chlebem.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.