Vdolky s majolkou
Potřebujete: půl kg hladké mouky 4 lžíce majolky 1 kostka droždí - 4 dkg 1 lžička soli asi čtvrt litru mléka - může být i o trochu víc 2 vařené brambory 4 lžíce oleje
Postup:
Uděláme kvásek, přidáme mouku, brambory, mléko a další suroviny. Vypracujeme těsto a necháme vykynout. Vytvarujeme vdolečky, které potřeme vajíčkem, posolíme a posypeme mákem nebo kmínem. Můžeme dát i bez soli a po upečení potíráme marmeládou nebo medem. Trobu rozehřejeme na 250 stupňů, před vložením ztlumíme na 150 stupňů. Dopékáme opatrně ještě na nižší teplotu. Nesmí se vytvořit krusta. Hotové pomašlujeme rozehřátým máslem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.