Zapečené ovoce

Potřebujete: 1 kg ovoce (jablka, hrušky, švestky...) 14 dkg cukru 2 - 3 tvrdší housky 200 ml mléka 3 lžíce másla 2 vejce mletá skořice špetka tlučeného hřebíčku 4 dkg strouhaných mandlí 2 - 3 lžíce strouhanky

Postup:
Ovoce omyjeme a nakrájíme na plátky, švestky vypeckujeme a rozpůlíme. Do nákypové formy vkládáme ovoce, zasypeme polovinou cukru. Dáme zapéct na 170 stupňů do trouby asi na 10 minut. Housky nakrájíme na plátky, zahřejeme mléko a máslo a housky v tekutině namočíme. Vejce, koření a cukr našleháme do pěny, přidáme mandle a namočené housky a důlkladně propracujeme v těsto. Těsto navrstvíme na ovoce do formy, posypeme strouhankou a navrch přidáme kousky másla. Pečeme dorůžova.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.