Rybízový sirup
Potřebujete: 1 kg červeného rybízu 1 kg černého rybízu 2 kg krystalového cukru 8 dkg kyseliny citronové 2 litry vody
Postup:
Vodu převaříme a necháme vychladnout. Prolisujeme šťávu z rybízu, smícháme s kyselinou citronovou a vodou. Přecedíme přes plátno a teprve potom smícháme s cukrem. Plníme do skleněných lahví, pro jistotu zavoskujeme a uložíme v chladu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.