Meruńková marmeláda

Potřebujete: 1 kg vypeckovaných rozpůlených meruněk + 1-2 pecky 400 g krupicového cukru 50 ml meruňkovice

Postup:
Polovinu meruněk rozvařte na kaši, přidejte cukr a dál vařte. Sbírejte pěnu. Kaše by měla být průsvitná. Přisypte zbylé meruňky, pecky a ještě čtvrt hodiny vařte. Poté nalijte do nahřátých sterilizovaných sklenic a zavíčkujte. Plesnivění zabráníte, když povrch zavařeniny zakápnete alkoholem nebo na ni položíte kolečko pergamenu namočené ve slivovici a sklenici pod víčkem převážete dvojitým celofánem.
(množství na dvě 0,5l sklenice)

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.